Zonnepanelen zijn een waardevolle investering, blijkt uit onderzoek

cropped-istock5

Wilt u de terugverdientijd van zonnepanelen berekenen? Houd er dan rekening mee dat er een aantal factoren van invloed zijn, die we hier stuk voor stuk langs zullen lopen. Ga allereerst bijvoorbeeld uit van de prijs die u betaalt voor de panelen zelf, maar ook die voor de randapparatuur die u nodig heeft. U dient bijvoorbeeld gebruik te maken van een omvormer, een console, bekabeling, meetapparatuur en een montageset. Tel alle kosten bij elkaar op, om op die manier tot de totale prijs te komen die u betaalt voor de zonnepanelen op het dak.

Kosten van de installatie

Daar komen vervolgens de kosten van de installatie bij, op het moment dat u besluit deze niet zelf op het dak te leggen. Het is in dat geval verstandig om een offerte op te vragen met betrekking tot de installatie, zodat u weet wat dit u ongeveer gaat kosten. Ook dit zijn kosten die u op dient te tellen bij de totale prijs van de zonnepanelen, net als de kosten voor het na 10 jaar vervangen van de omvormer. De levensduur is korter dan die van veel zonnepanelen, dus houd daar rekening mee bij de aanschaf.

Stroomprijzen

Ten derde zijn ook de stroomprijzen van groot belang, aangezien u immers na dient te gaan welk voordeel het gebruik van de panelen u op kan leveren. De stroomprijs per kWh bedraagt op dit moment ongeveer €0,24, het bedrag wat u kunt besparen door zelf een kilowattuur op te wekken. Daarnaast dient u rekening te houden met de verwachte ontwikkeling van de prijzen. Zullen ze stijgen, of is de kans groot dat ze juist gaan dalen? Over de afgelopen tien jaar zijn de kosten voor elektriciteit met ongeveer 5% per jaar gestegen, waardoor het niet vreemd is om te verwachten dat deze lijn zich door zal zetten. Vooral voor bedrijven kan het in deze financiële crisis van belang zijn om extra op de kleintjes te letten en dus te besparen op stroomkosten.

Levensduur en vermogen

Tenslotte zijn zowel de levensduur als het vermogen van de zonnepanelen van belang voor de terugverdientijd. Des te langer de levensduur van de panelen is, des te meer tijd u heeft om de panelen terug te verdienen en hiermee uiteindelijk op de kosten te besparen. Indien de levensduur 20 jaar bedraagt en de terugverdientijd op 10 jaar ligt, kunt u er 10 jaar lang ‘gratis’ gebruik van maken. Des te hoger het vermogen in Wattpiek van de totale installatie, des te meer energie u op kunt wekken en des te korter de terugverdientijd voor de zonnepanelen zal worden.

Comments are closed.