Zomer eczeem bij paarden is een groeiend probleem

Steeds meer paarden krijgen last van zomer eczeem. De aandoening wordt veelal veroorzaakt door een overgevoeligheid van de paarden. Speeksel van de Culicoïdesmug zorgt voor irritatie bij paarden die hier gevoelig voor zijn. Het zomer eczeem bij paarden komt vaak voor bij de manen en is vervelend voor het dier vanwege de jeuk. De Culicoïdesmug is een zandmugje dat paarden steekt.

Verschillende factoren spelen mee bij zomer eczeem bij paarden
Er spelen verschillende factoren mee bij het ontstaan van jeuk. Het is een zogenaamde multifactoriële aandoening. De zomer eczeem bij paarden is een optelsom van verschillende mogelijke onderdelen waardoor het lastig is een enkele oorzaak te bepalen. De Culicoïdesmug is een factor dat is aangetoond en is een zekere oorzaak van het ontstaan van zomer eczeem bij paarden. Daarnaast speelt ook een erfelijke factor mee. Een aangetoond probleem kan daarnaast liggen in de voeding van het paard.

De aandoening is erfelijk bepaald
Voor veel paarden is zomer eczeem een vervelend probleem. Het is gelukkig niet besmettelijk maar wel erfelijk bepaald. De ernst van de klachten van de zomer eczeem bij paarden wordt veroorzaakt door de genen van het dier. Daarbij heeft het geslacht van het paard geen invloed. Sommige paarden hebben meer last van zomer eczeem dan anderen. Zo worden dieren met een donkere vacht eerder gestoken en hebben bepaalde rassen meer kans op erfelijke gevoeligheden zodat het krijgen van zomer eczeem bij deze paarden voor meer irritatie kan zorgen.

Comments are closed.