Weight Gainer

Weight-Gainer

Wanneer we praten over weight gainer bedoelen we het aankomen in gewicht. Voor sommige mensen gaat het aankomen van gewicht erg moeizaam. De perfecte oplossing hiervoor is het gebruiken van onze weight gainers. Het aankomen van gewicht is noodzakelijk om spiermassa te kunnen opbouwen.

Weight gainers bestaan uit koolhydraten en eiwitten en wordt gebruikt ter aanvulling van het normale voedingspatroon, dus niet ter vervanging. Weight gainer bestaat uit poeder dat je kunt toevoegen aan bijvoorbeeld melk of water. Vergeet niet goed te trainen bij het gebruik van een weight gainer, want anders heeft het natuurlijk geen zin.

 

www.ikwilaankomen.nl

Aankomen in spiermassa

LIJD JE AAN ONDERGEWICHT OF MAGERZUCHT? DEZE VOEDING DOET JE GEZOND AANKOMEN!

De meesten van ons kampen met ernstig overgewicht dat door wetenschappers niet voor niets als dé epidemie van deze eeuw wordt beschouwd. Maar wist je dar er vele landgenoten er veel zouden voor over hebben om enkele kilo’s aan te komen? Hun te laag lichaamsgewicht heeft immers negatieve gevolgen voor hun gezondheid. Enkele kilo’s aan lichaamsgewicht bij winnen is echter minstens even moeilijk dan overwicht definitief kwijt te spelen. Wat zijn de belangrijkste oorzaken van overgewicht en wat kan je er aan doen om eindelijk je gezond streefgewicht te bereiken en ook te behouden?

Het zal je maar overkomen. Terwijl anderen metovergewicht kampen heb jij te maken met magerzucht. Magerzucht is even nadelig voor je gezondheid als overgewicht. Magerzucht wordt meestal gelinkt aan anorexia, maar dat is onterecht. Er is inderdaad een levensgroot verschil tussen magerzucht en anorexia. Inderdaad, terwijl zij die aan anorexia lijden er alles aan doen zo mager mogelijk te zijn willen patiënten die lijden aan magerzicht er veel voor geven om enkele kilo’s aan lichaamsgewicht aan te komen.

Oorzaken van magerzucht

Magerzucht heeft vele oorzaken. Ondergewicht hangt inderdaad van heel wat factoren af. Een zo laag lichaamsgewicht dat je gezondheid in gevaar brengt hangt in hoofdzaak af van he eetgewoonten. Van wat je dagelijks eet, maar zeker ook van wat je niet eet. Verder hangt magerzucht ook af van je psychische ingesteldheid en van je motivatie maar ook van je gesclacht en je leeftijd. Na vele wetenschappelijke studies blijkt dat magerzucht ook een erfelijke oorzaak kan hebben. Om magerzucht te verhelpen bestaan geen wondermiddelen. Lijd jij ook aan ondergewicht? Dan is het drastisch aanpassen van je eet- en leefgewoonten het enige alternatief om daaraan te verhelpen enkele kilo’s aan lichaamsgewicht aan te komen.

Andere oorzaken van ondergewicht en magerzucht zijn:
•Bejaarden: die problemen hebben met slikken en kauwen.
•Stress: magerzucht kan ook psychische oorzaken hebben zoals angst en stress.
•Eet- en leefpatroon: een ongezond en slecht gestructureerd eet- en leefpatroon is in vele gevallen de oorzaak van ondergewicht en magerzucht.
•Stijgend energieverbruik: als gevolg van overactiviteit en/of intensieve sportbeoefening.

Ondergewicht en magerzucht

Wanneer je Body Mass Index of BMI hoger is dan 25 spreekt men van overgewicht. Heb je een gezond gewicht, dan varieert je BMI tussen de 20 en 25. Wanneer ben je te mager, en spreken we van magerzucht? Bij een BMI lager dan 20 lijd je aan ondergewicht. De situatie wordt pas écht ernstig en ongezond bij magerzucht of een BMI- index lager dan 18,5. Je kan gemakkelijk je BMI- index berekenen door je gewicht te vermenigvuldigen met de lengte x nog eens de lengte.

Vrouwen probleem

Ondergewicht en magerzucht hangen ook af van je vetmassa die bij vrouwen hoger ligt dan bij mannen. Als gevolg van het modebeeld en het heersende slankheidsideaal stellen we vaak een onhaalbaar streefgewicht voorop. Er lijden daardoor veel meer vrouwen aan ondergewicht en magerzucht dan mannen.

Positieve en negatieve energiebalans

Je lichaamsgewicht hangt in hoofdzaak af van een positieve of een negatieve energiebalans. Wil je gezond afslanken dan moet je er voor zorgen dat je energiebalans negatief is. Bij ondergewicht en magerzucht moet je dankzij je dagelijkse voeding het tegenovergestelde, dus een positieve energiebalans nastreven. Zo een positieve energiebalans ontstaat bij een te hoge calorie inname. Je energieverbruik wordt bepaald door je rustmetabolisme. Een rustmetabolisme ontstaat bij het verbranden van calorieën in rust, als gevolg van de thermogenese van voeding en je energieverbruik. Je rustmetabolisme bedraagt gemiddeld zeventig procent van je dagelijks energieverbruik. Die calorieën zijn levensnoodzakelijk om al je lichaamsfuncties zoals je ademhaling en celvernieuwing goed te laten functioneren.

Vetvrije massa

Je rustmetabolisme hangt in belangrijke mate af van je vetmassa. Zo bouwen bejaarden zowel hun spiermassa als hun vetvrije massa geleidelijk af. Een lager rustmetabolisme en ernstig gewichtsverlies is daarvan het gevolg. Na iedere maaltijd wordt extra energie doorgegeven naar je spijsvertering, naar de opname van je voedsel en de verwerking ervan. Dit proces noemt men thermogenese, en neemt ongeveer tien procent van je dagelijks energieverbruik in beslag.

Aangepaste voeding

Een gezond, evenwichtig en gevarieerd voedingspatroon is noodzakelijk om van je ondergewicht en magerzucht verlost te geraken. Een hoge bloeddruk en cholesterolgehalte en osteoporose zijn de belangrijkste gevolgen van ondergewicht en magerzucht.

Voedingstips van de diëtiste:
•Meerdere maaltijden: geef de voorkeur aan meerdere kleine maaltijden boven de drieklassieke maaltijden.
•Calorierijke voeding: aangevuld met energierijke preparaten zijn aanraders voor patiënten met ondergewicht en magerzucht. Ze moeten meer calorieën opnemen via voedsel dan drank. Vetten zijn een uitstekende bron van calorieën, maar deze hebben een lager verzadigingsgevoel dan bijvoorbeeld eiwitten en koolhydraten.
•Gezonde tussendoortjes: kamp je met ondergewicht of magerzucht geef dan de voorkeur aan gezonde tussendoortje.

Medische hulp

Ondergewicht en magerzucht is lang niet uitsluitend het gevolg van té weinig of ongezond eten. Levensbedreigende ziekten als kanker, longemfyseem en levercirrose kunnen eveneens aan de basis liggen. Deze aandoeningen breken zowel je lichaamseiwitten als je vetweefsel af. Het gevolg daarvan is een té kleine concentratie aan koolhydraten waardoor je lichaamstemperatuur stijgt, en dat kan samen met een slechte spijsvertering energieverlies vgeroorzaken. Raadpleeg zéker je huisarts als je in één maand vijf procent aan lichaamsgewicht bent kwijtgespeeld.

 

www.ikwilaankomen.nl

Comments are closed.