Onder trombose wordt de vorming van het bloedstolsel van de aderen verstaan. Hieruit ontstaat een bloedprop, deze bloedprop wordt ook wel trombus genoemd. De vorming van de bloedprop kan allen ontstaan in de aderen, slagaderen en in het hart. De bloedprop, ook wel bloedstolsel kan geleidelijk groter worden in de bloedvaten en deze zelfs afsluiten. In de meeste gevallen vind trombose plaats in de diepliggende aderen van het been.
Een natuurlijk proces van je lichaam is dat de aderen het bloed vanuit de voeten, via de kuit, knieholte en bekken terug naar het hart brengen waar als volgens het hart hetzelfde bloed doorgeeft naar de longen. Maar wanneer er een diepliggende ader een stolstel ontstaat, kan het bloed vanuit de been niet geleidelijk terugstromen naar het hart. Daarnaast is het ook nog mogelijk dat er een stukje stolsel losgelaten word en met de stroming mee gaat naar het hart. Hierna stroomt het stukje stolsel mee naar de longen. Hier kan dit stukje stolsel een bloedvat afsluiten dat kan leiden tot longembolie.
Verschijnselen
Bij trombose is het mogelijk dat de kuit dik en ontstoken raakt. Dit proces kan binnen een dag of een paar dagen duren. Wanneer de kuit dik wordt zal de been pijnlijk en warm aanvoelen. In sommige gevallen kan de been ook rood gaan kleuren. In sommige gevallen zijn deze symptomen niet te zien en heb de mens bijna geen last van klachten. Om trombose uit te sluiten, zal er een echo moeten worden gemaakt. Bij deze echo wordt er gekeken naar bloedophopingen bij de aders.
Bij een longembolie zal door de bloedophoping een bloedvat in een long worden afgesloten. Hierdoor zal een klein deel van de long minder goed werken waardoor je benauwd wordt en sneller gaat ademen. Naast deze symptomen kan het ademen ook als pijnlijk worden beschouwd. Ook is het mogelijk dat je slijm ophoest, met in sommige gevallen een beetje bloed.
In sommige gevallen kunnen spataderen het gevolg zijn van een trombosebeen. Hier moet je dus bij uitkijken en informeer indien nodig goed bij een (huis)arts. Bij klachten die op spataderen lijken kun je het best ook een huisarts contacteren.