Wat is huisstofmijt?

Iedereen heeft in huis huisstofmijt zitten. Ze zitten voornamelijk genesteld in matrassen, tapijt en gestoffeerde meubilair. Het idee dat er beestjes in je matras zitten, geven een raar idee. Je kunt ze namelijk niet zien omdat ze ontzettend klein zijn. Het verwijderen van huisstofmijt is ontzettend moeilijk.

De huisstofmijt is een ontzettend miniscull beestje die met het blote oog niet te bewonderen is. Dat komt omdat ze maar ongeveer 0,3 millimeter klein zijn. De beste temperaturen voor de huisstofmijt zijn ongeveer 25 graden met een luchtvochtigheid tussen de 50 en 75%. Misschien een erg vies idee maar in je bed leven ongeveer 1 miljoen huisstofmijten. Huisstofmijten voeden zich met de los gelaten huidschilfers van de mens.

Allergisch
Je hebt er vast wel eens van gehoord, iemand die allergisch is voor de huisstofmijt. De kleine uitwerpselen van de huisstofmijt drogen en gaan vervolgens stuk. Deze stukken uitwerpselen kunnen heel eenvoudig in de longen terecht komen. Mensen die te kampen hebben met astma, krijgen door de huisstofmijt nog meer last ervan. Mensen die verder geen aandoening hebben maar alleen allergisch is voor de huisstofmijt, krijgt last van eczeem, jeuk of tranende ogen. Daarnaast kunnen er ook symptomen optreden als benauwdheid, verstopte neus of een piepende ademhaling.

Verdwijnen
Voor mensen met een huisstofmijt allergie, is zo min mogelijk huisstofmijten het beste. Echter is er een vervelend probleem, wat het volledig verwijderen van huisstofmijten is vrijwel onmogelijk. Tijdens het schoonmaken is het verwijderen van het stof zeer belangrijk. Daarnaast is ventilatie in je huis goed, zet de ramen dus goed open wanneer het lekker weer is buiten. Door het beddengoed op 60 graden te wassen, worden de huisstofmijten ook verminderd. Door het verminderen van de aanwezigheid van huisstofmijten, kunnen de reacties op de allergie verminderen.

Comments are closed.