Wat is beter: een computer op maat of een voorgemaakte pc? Vind het antwoord hier!

Bent u van plan een nieuwe computer aan te kopen en twijfelt u hierbij of het beter is een computer van een merk van bijvoorbeeld HP, Acer, Lenovo, MSI of een van de vele andere kant-en-klaar computer merken, of kies je liever voor een computer gemaakt op uw maat en volgens uw wensen? In dit artikel probeer ik kort de voor- en nadelen van deze beide opties te schetsen.

Computer op maat

Voordeel merkcomputer:

  • U krijgt onmiddellijk uw computer mee wanneer u naar een groothandel gaat. Dus indien u beslist dat u een nieuwe computer wil kopen kan u indien u dit wenst enkele uren later al aan het surfen zijn op uw nieuwe systeem.

Voordelen computer op maat:

  •  Zoals de naam al laat vermoeden heeft u bij dit type computers de volledige vrijheid van keuze welk type computer u zal kopen. Bijvoorbeeld als u veel games speelt kunt u kiezen voor een computer die specifiek gebouwd werd om zonder probleem games te spelen.
  • U betaalt alleen voor wat u wil. Wanneer u bijvoorbeeld enkel surft op internet, filmpjes en af en toe e-mails bekijkt, dan kunt u voldoening hebben met een lichter –en bijgevolg goedkoper- systeem.
  • Computers op maat worden intern samengesteld met exact dezelfde merken van componenten van “merkcomputers”. U zult in beide types computers eveneens processors van bijvoorbeeld “Intel” of “AMD”, of RAM-geheugen van Corsair aantreffen.
  • Uiteraard hoort bij een computer op maat ook een persoonlijke service die veel verder gaat dan bijvoorbeeld een “helpdesknummer” waar u naartoe kan bellen, waar ze meestal een reeks van gestandaardiseerde vragen stellen, en indien u niet geholpen wordt dient u uw computer binnen te brengen en zult u hem voor een geruime tijd niet meer terug zien.

Nadelen merkcomputer:

  • Meestal zal u een merkcomputer in de groothandel kopen, met de voornaamste reden dat u zeer snel een nieuwe computer nodig heeft, liefst dezelfde dag nog. Het nadeel is daarvan natuurlijk: wat te doen wanneer er een defect aan de computer is? U dient de computer terug te dragen en met wat geluk zie je hem dezelfde maand nog terug.
  • Merkcomputers kunnen hun prijs drukken door zich te laten betalen door softwarefabrikanten die gratis proefversies van bepaalde software op uw computer zetten, u kent dat wel: bijvoorbeeld gratis antivirus met een 30-dagen trial, waarna de fabrikanten uiteraard hopen dat u na de proefperiode hun virusscanner zal aankopen. Dit is meestal overbodige ballast voor uw systeem, deze software heb je immers niet nodig om deftig met uw nieuwe computer te kunnen werken.
  • U krijgt wat u betaalt: Het grote doel van “merkcomputers” is uiteraard grote winsten maken met zo goedkoop mogelijke systemen te verkopen. Uiteraard kunt u dan niet verwachten dat u de allernieuwste technologie in uw aangekochte computer zal aantreffen.
  • Uiteraard betaalt u extra voor de “merknaam”.

Nadelen computer op maat:

  • Computers op maat worden uiteraard op maat van u gemaakt, en dit heeft natuurlijk enige wachttijd. Voor een computer op maat, kant en klaar geïnstalleerd dient u toch vlug te rekenen op een 4-tal werkdagen van eerste gesprek tot u hem bij u thuis installeert, of indien gewenst laat installeren door de samensteller.

Met dit kort artikel hoop ik u een beter inzicht gegeven te hebben over de voor- en nadelen van een merkcomputer en een computer op maat.

Comments are closed.