Wat als uw computerscherm zwart blijft?

Om onmiddellijk te starten met slecht nieuws, is de kans reëel dat u uw computer zal dienen binnen te brengen bij een computer hersteller. Aan de andere kant zijn er wel enige mogelijkheden die u kan uitvoeren alvorens deze dure trip te ondernemen. We nemen aan dat wanneer u uw computer opstart, de computer zelf draait (u de fans hoort draaien en lampjes ziet branden in de behuizing), dat u totaal niets ziet, geen Windows logo, geen muisaanwijzer, geen licht, totaal niets op het scherm. Wat het probleem hier ook is, dit is een hardwarematig probleem, hier heeft geen programma mee te maken. Over welk scherm spreken we hier? Ik geef hieronder de twee mogelijkheden weer, namelijk een apart scherm zoals bij een vaste computer, of een ingebouwd scherm zoals bij een laptop.

Monitor stuk

 

  • Een apart scherm zoals bij een vaste computer

Eerst en vooral dient u erop te letten wat er gebeurt met het scherm op het moment dat u de computer aanlegt. Gaat het LED-lampje van de monitor branden of veranderen van kleur net zoals het was voordat het probleem startte?

Als er totaal geen leven te zien is in geen enkele LED van het scherm, kunt u vervolgens kijken of de stroomkabel van de monitor in een stopcontact zit. Indien dit het geval is, kunt u eens een ander stopcontact proberen.

Als u er zeker van bent dat er stroom toekomt in het stopcontact, controleer of de beide uiteinden van de stroomkabel goed aangesloten zijn, enerzijds in het externe stopcontact en anderzijds goed in het scherm zit.

Als hiermee het probleem niet opgelost is kan je eens een andere stroomkabel proberen van een toestel waarvan je zeker bent dat het wel nog werkt.

Als geen van bovenstaande tips helpen, is het tijd om de monitor te wisselen, probeer via een vriend aan een 2e scherm te raken die je aan de pc kan aansluiten, als deze monitor werkt, is uw monitor defect. Indien dit scherm ook niet werkt is het tijd om te kijken in de computer en eventueel de grafische kaart te vervangen.

  • Een ingebouwd scherm zoals bij een laptop

In een laptop of een all-in-one toestel heeft u veel minder opties om de hardware te controleren. Indien u niet zeker weet of u het wel correct doet wanneer u uw laptop opent om te kijken of alle kabels intern nog aangesloten zijn, gaat u onmiddellijk met uw toestel beter naar een erkende computer hersteller. Wel zijn er enkele mogelijkheden die u eerst kan proberen zonder uw toestel open te hoeven vijzen.

Is de klaarheid van uw scherm aangepast? Ga hierbij op zoek naar een knopje met een zonnetje op uw toetsenbord, probeer uw scherm eens lichter te zetten wanneer uw toestel aanligt.

Probeer eveneens ook eens een externe monitor aan te sluiten, wanneer deze monitor wel werkt, weet u zeker dat het probleem bij het ingebouwde scherm ligt.

Comments are closed.