Waarom Fysiek Goud Kopen?

Waarom goud kopen?

Vele beleggers, experts en investeerders zijn het er over eens dat goud geld is en dat geld valuta is. Goud kan dus gezien worden als een bepaalde vorm van valuta. Het edelmetaal wordt altijd al gezien als het ‘echte’ geld, en dit is op basis van historie ook waar.

De afgelopen decennia is de afdekking van geld in goud steeds minder en minder geworden. Met de invoering van de goudstandaard moest al het geprinte geld gedekt worden met een hoeveelheid goud die evenveel waard was. Nadat deze afgeschaft werd, hoefde dit niet meer. Het verhandelen van bankbiljetten begon in de jaren ’70 grote vormen te krijgen. Tegenwoordig is geld dus niet meer gebaseerd op de equivalente waarde in goud. Dat betekent dat papiergeld de enige valuta is dat geen daadwerkelijke waarde heeft wat afgedekt wordt door een onderliggende waarde, zoals die van goud.
Er zijn een aantal belangrijke redenen om fysiek goud te kopen. Ten eerste biedt goud bescherming tegen hyperinflatie en hervormingen met betrekking tot de wereldvaluta. Verder worden gouden munten en goudbaren wereldwijd geaccepteerd, waardoor het goud overal verkocht kan worden. Een andere belangrijke reden is dat de wereldwijde vraag naar goud vele malen groter is dan wat er wereldwijd verkrijgbaar is. Dit is ook van de belangrijkste redenen waarom goud de komende jaren hoogstwaarschijnlijk in prijs zal stijgen. Tot slot is aankopen en verkopen van vrijgesteld van BTW, omdat het gezien wordt als beleggingsgoud. Dit is echter voor andere edelmetalen zoals zilver, platina en palladium niet het geval, omdat deze edelmetalen ook gebruikt worden industriële toepassingen.

Hoe ziet fysiek goud er dan uit? De meest gebruikelijke vormen van fysiek goud kopen doet u in de vorm van gouden munten en gouden baren.
Er zijn vele soorten goudbaren verkrijgbaar op de markt, welke vaak afkomstig zijn van verschillende fabrikanten zoals Heraeus, Umicore en UBS. De goudbaren zijn in vele soorten en maten te verkrijgen. Ze zijn vaak al verkrijgbaar vanaf 1 gram, maar er worden zelfs goudbaren geproduceerd van 12,5 kilogram. U moet echter voor uzelf bepalen hoeveel u wilt en kunt investeren in fysiek goud. Veel economen en financiële goeroes zijn er in ieder geval heilig van overtuigd dat fysiek edelmetaal zoals goud en zilver enorm in waarde zal toenemen.
U moet er op letten om goudbaren te kopen die altijd afkomstig zijn van L.B.M.A. gecertificeerde fabrikanten. L.B.M.A. staat voor London Bullion Market Association en is een wereldwijde autoriteit op het gebied van fysiek edelmetaal. Zij hanteren een zogeheten Good Delivery List, wat kort gezegd inhoudt dat een fabrikant aan de hoogste eisen voldoet wanneer de fabrikant op deze lijst wordt vermeld. De goudbaren zijn hiermee van de hoogste kwaliteit en puurheid en bovendien zijn ze hierdoor wereldwijd geaccepteerd en verhandelbaar. De prijzen van de goudbaren worden bij veel webwinkels automatisch bijgewerkt ten opzichte van de meest actuele spotprijs van goud. Op deze manier kunt er van op aan dat u de meest recente goudwaarde wordt meegenomen in de prijs van de goudbaren.

Comments are closed.