Voetbalshirts ontwerpen; een nieuwe rage

Steeds meer teams kiezen ervoor om hun voetbalshirts zelf te ontwerpen. Eigen sportkledinglijnen zijn “hot” en met de nieuwste druktechnieken is er steeds meer mogelijk. Zo kan het zijn dat verschillende teams binnen één vereniging allemaal met andere shirts spelen en als het ware een eigen identiteit creëren.

Profclubs als voorbeeld bij het ontwerpen van voetbalshirts
Uiteraard vormen profclubs het voorbeeld bij het ontwerpen van voetbalshirts. De meeste profverenigingen kiezen er namelijk voor om ieder jaar een nieuw shirt te presenteren. Met de invoering van een ‘derde’ tenue, een tenue dat wordt gebruikt naast de gangbare thuis- en uittenues, is er voor ontwerpers bovendien steeds meer ruimte gekomen om te experimenteren. Een mooi voorbeeld is het zogeheten ‘draakshirt’ van Real Madrid: een zwart shirt met de afbeelding van een draak erop.

Nieuwe druktechnieken geven mogelijkheden
De nieuwe ontwerpen van voetbalshirts gaan gepaard met de vele mogelijkheden die nieuwe druktechnieken, zoals sublimatie, geven. Sublimatie is de directe overgang van een vaste stof naar de gasvormige fase van die stof. Bij deze methode wordt er gebruik gemaakt van inkten die bij hitte direct overgaan naar de gasvormige fase en zich in die vorm verbinden met oppervlaktes van polyester of acrylaat. Het grote voordeel van sublimatie is dat de kleuren onderdeel worden van het oppervlak. Zo zal de print niet eerder slijten dan het textiel zelf. De print is bij sublimatiedruk als het ware verpakt in het textiel.

Kleuren, logo’s en sponsorteksten
Met behulp van de innovatieve druktechnieken kunnen vrijwel alle kleuren, logo’s, sponsorteksten en veel meer worden geplaatst op voetbalshirts. De eindeloze mogelijkheden om voetbalshirts te ontwerpen maken het steeds interessanter voor ieder team.

Comments are closed.