Verschillende redenen om alimentatie te beperken

Bij de aanvraag van een scheiding wordt vaak geen aanvraag gedaan om de alimentatie te beperken. De redenen verschillen maar zijn vaak gestuurd door het feit dat het verzoek meestal niet toegekend wordt. In de tweede kamer worden regelmatig voorstellen gedaan die toestaan om de duur van de maximale partneralimentatie te verkorten. Ook de regels omtrent kinderalimentatie worden besproken. Alimentatie zorgt ervoor dat de partner zonder inkomsten kan rondkomen om van te leven en dat de kosten van de kinderen evenredig worden verdeeld.

Alimentatie laten beperken met een gegronde reden
De hoogte van de alimentatie wordt vastgesteld naar draagkracht. Als er iets veranderd in de financiële situatie van degene die alimentatie betaald kan er een aanvraag gedaan worden om de alimentatie te beperken. Hiervoor wordt een draagkrachtberekening gemaakt. Het komt ook voor dat de financiële situatie van de ontvanger verbeterd. Om dit vast te stellen wordt een behoefteberekening gemaakt. Op deze gronden kan bepaald worden door de rechter of het beperken van de alimentatie noodzakelijk is. Het is daarnaast mogelijk om een aanvraag in te dienen om de partneralimentatie stop te zetten.

Kinderalimentatie
Er wordt niet vaak verlaging van de kinderalimentatie aangevraagd omdat de ouder verantwoordelijk is voor het kind. Het is wel mogelijk om deze vorm van alimentatie te beperken. Sommige ouders gaan er financieel dusdanig op achteruit dat zij dit niet meer kunnen opbrengen.

Comments are closed.