Uitbreiding van feestdagen

Als je denkt aan paascadeaus dan denk je toch spontaan aan chocolade-eieren, paashaasjes of misschien wel een echt konijntje als je eens echt gek wilt doen? Maar het schijnt dus dat er mensen en bedrijven zijn die met Pasen ook pakketten of cadeaus uitdelen. Meer iets voor kerst zou je denken. Toch denkt Baartman Paasgeschenken hier heel anders over. Zij hebben er namelijk een heus bedrijf van gemaakt. Ze hebben een website waar je voor Pasen de leukste dingen kunt bestellen, kwam ik tot mijn grote verbazing achter. Toch is het wel een beetje bijzonder, dat de tradities rondom feestdagen steeds veranderen, uitbreiden en steeds grootser lijken te worden. Zo zijn er dus kennelijk naast kerst nu ook al paaspakketten beschikbaar. Naast de normale feestdagen kwam er een aantal jaren geleden Valentijn bijvoorbeeld bij, Koninginnedag heeft plaatsgemaakt voor Koningsdag, Sint Maarten wordt allang niet overal meer gevierd en maakt hier en daar plaats voor bijvoorbeeld Halloween.

Steeds meer feestdagen vanuit Amerika waaien over naar ons, en wij gaan daar gewoon in mee. Bedrijven maken hier dankbaar gebruik van door steeds hun etalages aan te passen en in te spelen op al deze extra feestdagen. Extra feestdagen betekend extra verkoop.

Ik persoonlijk begrijp het vanuit een commercieel oogpunt zeker. Maar waarom gaan wij als consument hier eigenlijk in mee? Komt dit door onze kinderen? Die regelmatig op tv geconfronteerd worden met bijvoorbeeld Halloween? Zou het ook zo zijn dat Sinterklaas op den duur verdwijnt? Dit kennen ze in Amerika ook niet, en gezien de hele Zwarte Piet discussie zou me dit niks verbazen. Nou ja, hoe dan ook. Ik ben nog niet overtuigd van het uitbreiden van onze hoeveelheid feestdagen en de aandacht die hieraan besteed wordt.

Comments are closed.