Tandwielkasten met een schuine vertanding hebben een stillere motor

Schuine vertanding kan in tandwielkasten voor een vermindering van geluid zorgen. Op deze manier veroorzaakt het geluid dat de motor produceert voor minder overlast. De schuine vertanding wordt ingezet op de eerste trappen, de trappen die daarop volgen hebben met een lager toerental te maken of hebben met grotere krachten van doen.

Het omzetten naar een lager toerental met tandwielkasten
Een elektromotor met een hoog toerental en een lage koppel wordt doormiddel van een tandwielkast vaak omgezet naar een lager toerental met een hogere koppel. In bepaalde gevallen is het inzetten van een enkele tandwieltrap voldoende terwijl voor hogere toerentallen meerdere trappen nodig zullen zijn. Bij de eerste trappen in de tandwielkasten kan schuine vertanding toegepast worden zodat het geluid aanzienlijk verminderd. Dit komt door dat de inzet het hoge toerental naar beneden brengt terwijl deze een hoger vermogen overbrengt. Tandwielkasten die gebruik maken van de schuine vertanding lopen dus beter, gelijkmatiger en stiller.

Tandwielkasten voor speciale toepassingen
Er zijn situaties denkbaar waarbij de inzet van een gemiddelde tandwielkast niet afdoende is. Om deze reden zijn er uiteenlopende modellen beschikbaar. Er zijn haakse tandwielkasten, wormkasten en planetaire tandwielkasten. Haakse kasten kunnen zeer hoge vermogens verwerken. Bij deze kasten en wormkasten ligt de ingaande as gekruist ten opzichte van de uitgaande as. Wormkasten zijn zelfremmend wat voor een hogere veiligheid zorgt. Tot slot is het voordeel van planetaire kasten dat ze compact zijn terwijl ze toch hoge vermogens aankunnen.

Comments are closed.