Studieboeken nieuw of tweedehands kopen?

Voor iedereen die een studie of een cursus gaat volgen, komt het moment dat er boeken moeten worden aangeschaft om het juiste materiaal te kunnen bestuderen. Daarbij heb je vaak de keuze tussen nieuw of tweedehands – wat is daarbij de juiste oplossing?

De aankoop van het juiste lesmateriaal gaat veel verder dan het kijken naar de prijs: door het investeren in de boeken kun je jouw studie of cursus tot een goed einde brengen en ze zijn dus essentieel – het is daarom goed om de voor- en nadelen naast elkaar te leggen om zo tot een goede afweging te komen.

Nieuwe druk

Het grote voordeel van tweedehands studieboeken is natuurlijk het prijsverschil; doordat je ze van iemand anders overneemt zijn ze meestal goedkoper dan nieuw. Maar daar staat gelijk een groot nadeel tegenover; doordat er ieder jaar nieuwe drukken verschijnen van de lesboeken, kun je met een tweedehands boeken het verkeerde materiaal in handen hebben, zoals hoofdstukken die niet overeen komen. Uiteraard is dat niet fijn wanneer je een opleiding zo goed mogelijk probeert te volgen.

Aantekeningen

Daarnaast is het ook zo dat veel tweedehands boeken vol staan met de aantekeningen van de vorige eigenaar. Dit is natuurlijk ook een flink nadeel; je wilt zelf zo goed mogelijk studeren en je eigen aantekeningen maken om de lessen goed af te sluiten, de opmerkingen van anderen kunnen daarbij alleen maar afleiden en zijn soms ook nog eens onjuist. Het is dus wel duidelijk dat naast het prijsverschil verschillende factoren zijn die je moet laten meewegen voordat je een beslissing neemt.

Over Brinkman Uitgeverij

Brinkman Uitgeverij is een educatieve uitgeverij, oorspronkelijk gespecialiseerd in uitgaven op het gebied van ICT en ICT-toepassingen. Door de uitbreiding van ICT-toepassingen is ook het fonds inmiddels breder opgezet.

Naast lesmateriaal voor de MBO-ICT opleidingen ontwikkelt Brinkman Uitgeverij uitgaven gericht op de sectoren Financiële Beroepen en Handel.

Comments are closed.