Stalen kozijnen

Tegenwoordig wordt nog maar zelden voor stalen kozijnen gekozen, toch was dat een halve eeuw geleden anders. Vroeger bedroeg de levensduur van houten kozijnen niet meer dan 15 jaar en bestonden kunststof kozijnen nog niet. Stalen kozijnen kun je eigenlijk alleen nog terugvinden bij oude grote gebouwen, maar niet bij normale woningen.

Pluspunten stalen kozijnen

Uiteraard zijn stalen kozijnen sterker dan de houten en kunststof varianten. Tevens zijn zij solide en vormvast en dus zeer bruikbaar bij grote glasoppervlaktes. Architecten hebben een voorkeur voor stalen kozijnen bij grote gebouwen als ziekenhuizen, aangezien kan worden gewerkt met smalle, maar sterke profielen. Hierdoor kan een optimale lichtval worden gecreëerd.

Daarnaast zijn stalen kozijnen goed bruikbaar als brandwerende elementen, zoals deuren. Een ander pluspunt van stalen kozijnen is de lange levensduur, welke minimaal 50 jaar bedraagt.

Ongeïsoleerde en geïsoleerde stalen kozijnen

Je hebt drie soorten stalen kozijnen, namelijk ongeïsoleerde stalen kozijnen, geïsoleerde stalen kozijnen en stalen kozijnen met een zogenaamd stoeltjesprofiel. Alle oudere stalen kozijnen zijn ongeïsoleerd, het integreren van dubbel glas zorgt dan ook niet voor een hogere isolatie. Eigenlijk worden ongeïsoleerde stalen kozijnen alleen nog binnenin gebouwen gebruikt, aangezien dan geen sprake is van een koudebrug. Stalen kozijnen zijn wel goed te combineren met stalen panelen.

Vandaag de dag hebben alle geïsoleerde stalen kozijnen teflon verbindingen, deze verbindingen voorkomen een koudebrug en zijn niet voor de stevigheid. Daarnaast worden geïsoleerde stalen kozijnen uit één geheel gemaakt, anders gezegd gelast, geslepen en natuurlijk gecoat. Je vindt een laklaag, hetzij coatinglaag aan de binnenkant van het kozijn en een zinklaag aan de buitkant van het kozijn. De zinklaag biedt bescherming tegen alle soorten weersomstandigheden.

Stalen kozijnen vervangen

Zo nu en dan worden ook stalen kozijnen vervangen, dan wordt doorgaans gebruik gemaakt van het smalle stoeltjesprofiel. Bij de restauratie van oude gebouwen is het stoeltjesprofiel zeer bruikbaar, want het is te combineren met dun isolatieglas en beschikt over dezelfde smalle profielen als ongeïsoleerde stalen kozijnen. De smalle spouw bij stalen kozijnen met stoeltjesprofiel voorkomt warmteoverdracht c.q. condensvorming. Als je stalen kozijnen wilt gaan vervangen, dan is goedkeuring van de gemeente noodzakelijk.

Comments are closed.