Sparen of beleggen?

Geld bewaren op je spaarrekening geeft de meeste mensen een veilig gevoel. Niemand (behalve jij) kan er aan komen en je kunt het niet verliezen. Tenzij de bank instort natuurlijk, maar kans is erg klein en bovendien kun je in veel gevallen nog je geld terugkrijgen. Naast dat je het dus niet kan verliezen krijg je er ook nog eens wat geld voor dankzij de rente die veel banken over het spaargeld geven. Echter is juist die rente de reden dat veel mensen gaan beleggen. De rente is tegenwoordig namelijk zo laag dat je er amper wat aan over houdt. De jaarlijkse kosten die je moet betalen voor de betaalrekening bij de bank is bijna hoger dan de rente die je krijgt over het spaargeld (afhankelijk van de hoogte van bedrag natuurlijk).

Iedereen die het maximale uit zijn of haar vermogen wilt halen doet er dus goed om te beleggen. De kans dat je met beleggen iets extra’s verdient is veel groter dan met de huidige stand van de rente. Daarbij is het bewezen dat beleggen over de lange termijn meer oplevert dan sparen. De rendementsprognose schommelt momenteel rond de 5 procent, tegenover een spaarrente van ruim 2 procent. Beleggen levert dus gemiddeld meer dan twee keer zoveel dan sparen. Vanzelfsprekend kleeft er aan beleggen wel een groter risico.

Dit risico kan geminimaliseerd worden, wanneer men zich houdt aan een aantal regels. Bij beleggen online is het verstandig om een buffer aan te houden en alleen geld te beleggen dat je niet nodig hebt op de korte termijn. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om je gezonde verstand erbij te houden, neem dan ook nooit meer risico dan dat je verstand zegt. Rationeel boven emotioneel. Verder is het altijd aan te raden om vooraf een goede strategie te bepalen en je daar ook aan te houden. Wanneer je nog geen ervaring hebt met beleggen zijn er op internet veel handleidingen en demo’s te vinden die zich richten op beleggen voor beginners.

Comments are closed.