Roofvogel workshop Koninklijk Vliegen

Onderdeel Valkerij – Birds@Work

De valkerij is van oudsher het invangen en voor de jacht trainen van valken. Een adellijke sport omdat in vroeger tijden enkel de adel mocht jagen met valken.

Ook de adellijke dames mochten vroeger graag met de valken jagen. Bekende voorbeelden zijn Hertogin Maria van Bourgondië, haar dochter Margareta van Oostenrijk en Gravin Jacoba van Beieren. We weten dat ook de adellijke stiftdames de valkerij bedreven, er schijnt ooit een decreet te zijn uitgevaardigd door een Duitse Bisschop dat er geen valken tijdens de heilige mis meer de kerk in mochten omdat alle aandacht ging naar de roofvogels en niet het woord Gods.

Oranjes en de Valkerij

In de middeleeuwen had ieder vorstenhuis zijn eigen valkenhof en eigen valkeniers in dienst. Veel Oranjes hebben met de valken gejaagd. Op Het Loo van Koning-Stadhouder Willem III beleefde de valkenjacht, vooral gestimuleerd door zijn broer – prins Alexander –  vanaf 1839 zijn hoogtepunt.

De training van de Thornse valkeniers

De valkeniers van Birds@Work organiseren roofvogel workshops waarbij de deelnemers zelf roofvogels op de hand krijgen en er ook zelf mee gaan vliegen. Een verkorte versie hiervan tonen zij op Koninginnedag. Speciaal hiervoor trainen ze nu een Woestijnhavik genaamd Vlieger. Hiermee gaan wellicht onze koningin en leden van de Koninklijke familie vliegen aan het begin van de wandeling door Thorn.

 Informatie:

Dhr. Rob P.C. van Dipten      0651999251

Cunegondisstraat 27

6017 ED Thorn

Comments are closed.