Roken is slecht dat weten we wel, maar nu?

Stoppen met roken is iets dat ontzettend veel rokers graag zouden willen. In de praktijk blijkt dit echter niet altijd even gemakkelijk. De nicotine lijkt vooral de grote boosdoener te zijn. Deze stof zorgt ervoor dat mensen verslaafd raken aan roken en dat het lastig is om daadwerkelijk te stoppen. Toch zijn er diverse manieren mogelijk om te stoppen met roken. Met doorzettingsvermogen en door het gebruik van de juiste middelen kan er veel bereikt worden. Bovendien is een goede voorbereiding eveneens noodzakelijk. Daarmee wordt voorkomen dat er tijdens het stoppen een uitglijder wordt gemaakt. Zo is het bijvoorbeeld verstandig om na te denken over de ontwenningsverschijnselen die het met zich mee kan brengen. Door zich daar goed op voor te bereiden, kan er al een cruciaal verschil gemaakt worden.

Waarom is het belangrijk te stoppen?

Stoppen met roken is belangrijk omdat het je gezondheid aantast. Het kan diverse lichamelijke klachten veroorzaken of versterken. Denk bijvoorbeeld aan astma, hart- en vaatziekten en hartfalen. In de ergste gevallen kan roken zorgen voor een hartinfarct of kanker. Door gezond te leven is de kans vele malen groter dat je ouder wordt. Door voldoende beweging, gezond te eten en zoveel mogelijk stressfactoren te vermijden, wordt een optimale gezondheid bevorderd. Roken past daar niet bij, daarom is het belangrijk ermee te stoppen. Het is slecht voor je gezondheid en kan bovendien andere verslavingen ook in stand houden. Dat moet natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen worden.

Diverse manieren die je kunnen helpen om te stoppen

Er zijn diverse methoden die kunnen helpen met het stoppen. Zo kun je bijvoorbeeld langs gaan bij de huisartsenpraktijk en met de huisarts een plan opstellen hoe je gaat stoppen. Een andere manier is om bijvoorbeeld gebruik te maken van nicotinepleisters- of kauwgom. Het is in elk geval van groot belang dat er een bepaald patroon doorbroken wordt. Gebeurt dit niet dan is de kans veel groter dat je binnen no time weer terugvalt in je oude gedrag. Sporten is daarom ook een uitstekende remedie om te voorkomen dat je weer opnieuw gaat roken. Een andere manier om nicotine buiten de deur te houden, is het elektrisch roken. Daar is echter niet iedereen even enthousiast over, aangezien je daarbij nog steeds teer binnenkrijgt. Iedere roker moet een methode proberen te vinden die bij hem of haar past.

Comments are closed.