Regels verscherpen maar shisha blijft

Het roken van sigaretten, sigaren, shag, een pijp of een waterpijp kan zoals bekend schade aan de gezondheid van de omstanders of aan de gezondheid van de roker aanrichten. De teksten en afbeeldingen op de pakjes sigaretten staan er dan ook niet voor niets. De tekst en de afbeeldingen op de pakjes gaan over dingen die je als roker allemaal kan krijgen.

Daarom wordt het aantal plekken in Nederland waar je nog steeds mag roken steeds meer beperkt. In veel openbare ruimtes mag je daarom niet meer roken, omdat je daarmee de gezondheid van de omstanders aan kan tasten.

Sinds 1 juli 2008 is het daarom verboden om in horecagelegenheden te roken, want sommige mensen hebben ongemerkt last van het roken van anderen. Er mag dus niet meer in het openbaar worden gerookt in horecagelegenheden, terwijl de horeca toch de plek is waar altijd werd gerookt. Tegenwoordig mag je daarom alleen nog in speciale rookruimtes roken.

Shisha lounges vallen volgens de wet ook onder de horeca, maar bieden soms helemaal geen dingen ter consumptie aan dan alleen de shisha tabak en waterpijp tips. Toch waren deze rookruimtes verplicht om rookruimtes te maken waar mensen konden gaan zitten als ze wilden roken. Ondanks dat de regel niet leuk werd gevonden zat er voor veel shisha lounge eigenaren niet veel anders op dan naar de regelgeving te luisteren. Daarom heeft elke shisha lounge een eigen rookruimte.

Overigens geldt deze stap alleen voor ruimtes in een pand en niet voor buiten op het terras. Het is buiten wel toegestaan om te roken mits er geen last is voor omstanders. Het is zelfs toegestaan om op een overdekt terras te roken. Zolang er een wand helemaal open is kan een ruimte als overdekt terras worden gezien. Een balkon is dus geen terras omdat daar nog een hek voor zit.

Comments are closed.