Enkele weken gelden kwam ik in gesprek met een kersvers ouderpaar. De gelukkige vader, Marcel , zag in één klap zijn leven veranderen bij de geboorte van een zoon. Beide ouders werkten voor de geboorte van hun zoon, beide. Zij in een administratieve functie en hij als bankier. Naast werken hebben beiden ook een druk sociaal leven. Hij zit ’s avonds graag nog even wat online aan het surfen en zij houdt van sporten, winkelen en zoekt vaak haar vriendinnen op.
Dat er wat veranderde in hun leven werd direct duidelijk. Gebroken nachten, een ander ritme, veel zaken organiseren op het werk en natuurlijk de zorg voor de kleine spruit. Al snel kwam het stel in contact met een ‘cadeautje’ van de overheid. Naast de kinderbijslag die ze voor de opvoeding van het kind maandelijks gestort krijgen, was daar ook het ouderschapsverlof. Verlof waar je als werkende ouder aanspraak op kunt maken. Het ouderschapsverlof is een regeling waarbij ouders door de overheid gecompenseerd worden in kosten voor de uren die ze niet werken bij hun baas, omdat ze bij hun (pasgeboren) kindje willen zijn. De overheid vindt het namelijk belangrijk dat ouders tijd doorbrengen en nemen voor de opvoeding van hun kinderen.
Marcel, die graag ’s avonds wat online surft vond alle voorwaarden, rechten en plichten op verschillende websites die daar over schrijven. Gelukkig kon hij met zijn baas een goede regeling treffen, de komende maanden is hij verzekerd van een dag verlof in de week. Tijd die hij kan besteden aan de opvoeding van zijn zoon. Zijn vrouw is er ook erg blij mee, nu de opvoeding van hun pasgeboren kind niet alleen op haar schouders neer. Beiden geven aan erg dankbaar te zijn voor de mogelijkheid om ouderschapsverlof op te nemen. Uiteraard heeft één en ander wel een belastingtechnische consequentie. Bij de opgave aan de belastingdienst zal de belastingadviseur enkele zaken goed moeten benoemen, alleen dan maakt het stel aanspraak op de korting die door de overheid verstrekt wordt.