Omega 3

Omega 3 is een vorm van meervoudig onverzadigde vetzuren, van nature komt de stof vooral voor in vette vissen. Omega 3 valt terug te vinden in de categorie natuurlijke cholesterolverlagende middelen. De bekendste vormen zijn alfa-linoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Vooral EPA en DHA staan er om bekent cholesterol te verlagen en bescherming biedt tegen hart en vaatziekten. Daarnaast helpt omega 3 bij het afvallen omdat het de stofwisseling verandert. Deze positieve eigenschap zal vooral te merken zijn bij het vet rond de middel.

Zoals eerder vermeld komen deze meervoudig onverzadigde vetzuren bijna uitsluitend voor in vis en andere zeedieren zoals schaal en schelpdieren. Vissoorten zoals makreel, zalm, paling, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Nou zou je denken vissticks, kibbeling of lekkerbekjes zijn ook vet, maar dit komt vooral door het vet waarin ze gebakken zijn. Witvissen, schelpdieren, krab en garnalen bevatten een gemiddeld gehalte aan EPA en DHA.

De vissen maken de olie niet zelf, maar halen het weer uit bepaalde algen, deze algen worden tegenwoordig ook gekweekt in schoon water waarbij de vetten worden geëxtraheerd voor het gebruik in supplementen. Vaak zijn voedingssupplementen online te bestellen.

In vlees of eieren kunnen ook kleine hoeveelheden EPA en DHA voorkomen, maar deze varieren sterk en zijn vooral afhankelijk van het gebruikte voer. Ook het menselijk lichaam maakt omega 3 stoffen aan, dit kan gestimuleerd worden door poducten te consumeren die rijk zijn aan ALA. ALA rijke olien zijn onder andere raapzaad of lijnzaad olie.

Om voldoende omega 3 binnen te krijgen is het dus belangrijk om minimaal twee keer per week vis te eten, het is echter wel zo dat oceanen tegenwoordig steeds meer vervuilen en deze vervuiling komt weer terecht in de voedselketen van de vissen. Een gezonder alternatief kunnen dus voedingssupplementen zijn. Een goed werkend supplement is bijvoorbeeld Oligomega-3 van Oligo Pharma. Het supplement bevat een hoge concentratie van EPA en DHA waardoor men zeker weet dat men voldoende binnen krijgt.

Comments are closed.