Nu ook in Belgie, de Valkerij Manege

In Nederland en groot succes, nu is er ook een Valkerij Manege in België.
Lennik 24 februari 2013 – Nu ook een Valkerij Manege in België

In Nederland een groot succes, nu is er de eerste Valkerij Manege in België.

Aangezien roofvogels geen dieren zijn die iedereen zo maar in zijn achtertuin kan houden, is het Nederlandse bedrijf Birds@Work met de Valkerij Maneges gestart. Leren valkenieren zonder direct zelf een roofvogel te moeten aanschaffen blijkt een gat in de markt in Nederland. Ook in Vlaanderen bleek er een behoefte voor een Valkerij Manege door de vele aanvragen waar dit in België mogelijk was. Nu is het dan zover, deze maand opent de eerste Valkerij Manage in België zijn deuren in Lennik, vlakbij Brussel.

Het ambacht dat eeuwen lang een statussymbool voor de adel was, wordt door middel van de Valkerij Maneges voor een breed publiek toegankelijk gemaakt. “De valkerij is een passie”, aldus oprichter Rob van Dipten. “Maar om te ontdekken dat je deze passie hebt, moet je er eerst mee in aanraking komen. Dat is wat wij met de Birds@Work Valkerij Maneges beogen.” Deze maneges zijn vergelijkbaar met paarden maneges. In plaats van leren rijden op manege paarden, kun je bij een Valkerij Manege leren valkenieren met verschillende soorten roofvogels. “Bezoekers krijgen zelf een valk, havik en uil op de valkeniershandschoen en gaan vervolgens ook met deze roofvogels vliegen”, licht Van Dipten toe. Dit uiteraard onder deskundige leiding van een meester valkenier.

Valkerij is oorspronkelijk de kunst van het vangen en africhten van valken ten behoeve van de jacht. Tegenwoordig groeit het aantal recreanten die zich richten op de omgang, training en het vrij vliegen van roofvogels zonder ermee te willen jagen. ”Dat is goed te merken op de Birds@Work Valkerij Maneges”, beaamd van Dipten. “Sinds de oprichting drie jaar geleden, verwelkomen wij deze maand al onze 4000ste deelnemer. Zeker gezien het feit dat de recreatieve Valkerij nog in de kinderschoenen staat, is dit een mijlpaal om trots op te zijn.”

Naast het inzetten van roofvogels zoals voor roofvogeldemonstraties op evenementen en bij dieren- en themaparken en roofvogel workshops tijdens bedrijfsuitjes worden de vogels ook regelmatig door de professionele valkeniers van Birds@Work ingezet voor het bejagen van schade veroorzakende konijnen en bestrijding van vogeloverlast op industrieterreinen en stortplaatsen.

Noot voor de redactie:

Dhr. R.P.C. van Dipten
info@valkerij-manege.be

Comments are closed.