NIDAP: Verkooptrainingen ondanks recessie steeds populairder

De bestedingen aan verkooptrainingen– en opleidingen zijn na jaren van daling weer toegenomen. Bureau NIDAP peilt elk jaar de bestedingen van organisaties aan opleidingen en trainingen en ziet na jaren van daling weer een toename van het aantal organisaties dat marketingopleidingen en salestrainingen laat volgen door personeel. Zo is het aantal bedrijven dat een verkooptraining koopt toegenomen met 10%, voor marketingopleidingen is dat 8,5%.

Verkoop en klantcontact steeds belangrijker
Bureau NIDAP heeft tevens onderzocht welke thema’s het belangrijkste zijn voor bedrijven en hoe hier door middel van verkooptrainingen mee om wordt gegaan. Zo kon worden gezien dat de ontwikkelingen op het gebied van verkoop en klantcontact bij liefst zes op de tien het meest spelen. Bij organisaties met meer dan 3000 werknemers geldt dat zelfs voor 76%. Met name bij handel- en transportbedrijven en de zakelijke dienstverleners wordt er tijdens verkooptrainingen meer gericht op verkoop en klantcontact. Maatwerk salestrainingen hebben mede hierdoor aan populariteit gewonnen. Open salestrainingen worden daarentegen veel minder ingekocht.

“Inhoudelijke relatie maakt het verschil”
Het bureau NIDAP heeft tevens berekend dat in 2014 ongeveer 73.000 werknemers in bedrijven in de top van het MKB en de grotere organisaties een verkooptraining zullen volgen. Dit ondanks de recessie, die veel bedrijven in de portemonnee heeft getroffen. Al beseffen bedrijven ook dat door de recessie het niet meer vanzelfsprekend is dat klanten hun producten en/of diensten afnemen. Met het volgen van een verkooptraining wordt ingespeeld op een moeilijkere markt. “Punten als nazorg, flexibel zijn en een goede backoffice zijn hygiëne factoren. Die moet je gewoon op orde hebben. Ik denk dat bedrijven weer inzien dat zij op de inhoudelijke relatie het verschil maken”, aldus NIDAP directeur Paul van der Wal.

Comments are closed.