Lastig slapen kan de kans op een hartfalen tripleren

wetenschappers beweren dat mensen die slecht slapen extra kans maken op een hartinfarct.

Slaapapnue of slecht slapen zou zich vertalen in drie maal meer risico op een hartinfarct dan andere personen.

Wetenschappers volgden 54,279 vrijwilligers tussen de leeftijd van 20 en 89 en dat voor meer dan 11 jaar lang en konden zo in kaart brengen of ze ongemak hadden van de drie grootste symptomen van slaapstoornissen.

De drie symptomen waar naar gekeken werd waren: problemen hebben om in slaap te vallen, problemen om in slaap te blijven en zich niet uitgeslapen aanvoelen wanneer men opstond. Degene die van alle drie symptomen klaagden hadden een behoorlijk hoger risico op een hartfalen dan diegene die geen klachten hadden of maar één of twee symptomen vertoonden.

Wetenschapper Doctor Lars Laugsand, van de Norwegian University of Science and Technology in Trondheim, zei dat de studie ook niet aantoont dat slaapapnue voor hartstilstand kan zorgen, puur dat er een sterke connectie is tussen de twee.

Een hartfalen gebeurt als het hart niet sterk genoeg is om op een efficiënte manier bloed door het lichaam te pompen. Het veroorzaakt vermoeidheid, ademtekort, versnelde polsslag en opgezwollen enkels, en kan aanvoeren tot serieuze complicaties.

Miljoenen personen %u2013 omtrent één op vier adolecenten %u2013 lijden slaapproblemen en tevens één op tien zegt daar de invloed van te merken gedurende z’n alledaags leven in de trant van moeheid en gemoedswisselingen.

Dr Laugsand en collega%u2019s, die een studie publiceerde in het European Heart Journal, verzamelde data over slaap gewoontes van heren en dames die geen eigenschappen vertoonden van hartproblemen toenmaals ze met de studie begonnen in de midden jaren %u201990. Ze volgden de vrijwilligers op tot het jaar 2008 en hadden tot op die periode 1,412 gevallen van een hartfalen.

Er was een verhoogd risico van 453 percent op een hartfalen voor personen die alledrie de symptomen van insomnia vertoonde versus iemand die geen symptomen had. Dit cijfer ging nog naar boven naar 525 percent als ze alsmede hinder hadden van depressie en angstaanvallen bovenop de gewone symptomen.

Doctor Laugsand zei dat het ook niet duidelijk was welk biologisch mechanisme hiermee te maken had, doch slaapproblemen zouden stress kunnen teweegbrengen wat een negatieve invloed heeft op onze hart functies.

Doctor Tim Chico, klinisch leraar op de academie van Sheffield, zei: %u2018studies overeenkomstig deze geven interessante suggesties weer die men nader zou kunnen observeren. Insomnia is een extreem onprettige conditie, niettemin er zijn effectieve aanpassingen in de levenswijze die slapeloosheid kunnen verkleinen, bijvoorbeeld gewicht verliezen en oefeningen.

%u2018Gelukkig zijn de meeste dingen die de kans op een hartinfarct inkorten alsook goed om slapeloosheid te verbeteren, een goed dieet, oefeningen, vermagering en in het bijzonder niet roken of stoppen met roken.

Hoogleraar Emeritus Alun Evans zei %u2018 dit omvangrijk en zeer goed uitgevoerd onderzoek toont een duidelijke connectie aan tussen het aantal symptomen van slecht slapen en het vormen van een hartinfarct wat jaren achteraf.

Een compleet onafhankelijk studie heeft nu ook bewezen dat slaapproblemen invloed hebben op enkele honderden genen in ons lichaam. Hopelijk kunnen nog meer van deze studies ons nog meer vertellen over de redenen waardoor we slecht slapen en hier dan ook goede oplossingen voor vinden.

Comments are closed.