Kleuters met overgewicht blijven veel te dik!

Kleuters die kampen met overgewicht blijken ook op latere leeftijd last van obesitas te hebben. Zoals ook uit eerdere onderzoeken bleek geld dit voornamelijk voor kinderen uit sociaaleconomisch achtergestelde gezinnen. Zij maken 4 keer meer kans op overgewicht dan kinderen betere sociaaleconomische achtergrond.

Dit is een conclusie van psychologe Pauline Jansen, die mede dankzij de financiële steun van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een jaar onderzoek deed aan het Murdoch Children’s Research Institute in Melbourne, Australië.

Pauline Jansen toont met haar onderzoek aan dat de kindertijd als basis dient voor (sociaaleconomische verschillen in) overgewicht op volwassen leeftijd. Pauline pleit er daarom voor om overgewicht bij jonge kinderen zo vroeg mogelijk aan te pakken.

Het onderzoek is gedaan bij 5000 Australische kinderen variërend in leeftijd van vier-, zes-, acht- en tienjaar. De conslusie was dat 1 op de 5 kleuters overgewicht had; het merendeel (84%) hiervan was zes jaar later nog steeds te zwaar.

Helaas is er een duidelijk omgekeerd verband tussen de sociaaleconomische positie van het gezin en het gewicht van het kind. Kinderen van ouders met een laag inkomen of opleidingsniveau, hebben een tot vier keer hogere kans op chronische obesitas dan kinderen van ouders met een hoog inkomen of opleidingsniveau. Andere sociaaleconomische kenmerken van de buurt waarin gezinnen wonen, zoals gemiddeld werkloosheidsgehalte en de mate van auto- en huizenbezit, hebben minder effect op het gewicht.

Gewichtstoename remmen

Slechts een klein deel van de te zware kleuters (16%) had op 10-jarige leeftijd niet langer overgewicht. Gelukkig wordt er in Nederland al enigzins ingesprongen op dit grote probleem. Zo worden er speciaal producten ontwikkeld die gezond zijn maar ook aansluiten bij de behoefte van kleuters. U kunt daarbij denken aan Yuno, Wacky Waves en Slimpie. De prijzen van deze producten vallen mee, ondanks hoge onderzoekskosten. In al meer dan de helft van alle supermarkten kunnen Slimpie producten gekocht worden. Deze groei komt voort uit een toenemend bewustzijn onder ouders. Maar er valt nog heel veel te winnen op dit gebied. Slimpie en alle andere varianten die wel gezond zijn voor kinderen zien hun marktaandeel zonder extra moeite toenemen.

Comments are closed.