Hypotheekrenteaftrek in buitenland

Hypotheekrenteaftrek is een aftrekpost voor de bezitters van een eigen huis die hypotheekrente betalen!   betalen. Hierbij wordt de hypotheekrente aan de schuldeiser betaald, terwijl de belasting die de schuldenaar over diens gehele inkomen moet betalen dankzij de regeling van de hypotheekrenteaftrek minder hoog is.

Vergelijkbare regelingen in buitenland

  • Ierland: Het systeem van Mortgage Interest Relief. Gedurende de eerste zeven dat men een huis bezit betaald de overheid 20 tot 25 procent van de rente terug.
  • Verenigd Koninkrijk: In het jaar 2000 is de hypotheekrenteaftrek in het Verenigd Koninkrijk helemaal afgeschaft. De afschaffing heeft bovendien weinig tot geen grote problemen opgeleverd.
  • Verenigde Staten: In dit land is de hypotheekrente voor verreweg de meeste eigenaars volledig aftrekbaar. De invloed van de hypotheekrenteaftrek is in dit land overigens gering vanwege de veel lagere belastingtarieven. De eigenaars hebben er dus minder baat bij, en de overheid relatief minder nadeel.
  • België: In 2005 heeft België een nieuw systeem ingevoerd, namelijk de Woonbonus. De aftrek is een vast bedrag ongeacht de waarde van het huis, namelijk €2.080. Dit is van toepassing zolang de hypotheek nog niet afbetaald is. Daarbovenop komt maximaal de eerste 10 jaar een extra aftrek van €690,-. Beiden bedragen worden jaarlijks geïndexeerd. Gezinnen die meer dan 3 kinderen hebben krijgen bovendien nog €70,- extra.

In Nederland kunt u makkelijk uw hypotheek uitzoeken via een hypotheekrente vergelijken!  

Comments are closed.