Je hebt er vast wel eens van gehoord: de zoekmachine Google. Ongeveer 95% van de Nederlanders gebruikt Google als zoekmachine, en dat is niet zonder reden. Google heeft als uitgangspunt om haar bezoekers de meest relevant mogelijke informatie te bieden. Voordeel daarvan is dat – waar je ook naar op zoek bent – de resultaten praktisch altijd aan jouw wensen voldoen. Natuurlijk moet je het wel goed formuleren. Met een suggestieve zoekopdracht kan Google ook weinig.
Goede zoekopdrachten formuleren
Als je bijvoorbeeld een paaspakket wilt geven aan je personeel is de term ‘Pasen’ niet genoeg. Google begrijpt dan niet dat je een cadeautje zoekt gerelateerd aan Pasen. Zoek je bijvoorbeeld naar ‘paascadeaus‘ of ‘paaspakket‘ biedt Google je gegarandeerd de zoekresultaten waar je naar op zoek bent.
Advertenties in Google
Ongeveer 30% van de Nederlandse zoekers klikt soms op de advertenties in Google. De advertenties zijn betaalde zoekresultaten en daardoor beïnvloedbaar door de aanbieder. Hoe meer geld je er tegen aangooit, hoe hoger je in de zoekresultaten komt te staan. Het nadeel voor de zoekers is dat de resultaten in de advertenties daarom niet altijd even relevant hoeven te zijn. Overigens kijkt Google hier nog steeds naar relevantie. Hoe minder relevant, hoe meer de aanbieder voor een eerste plek moet betalen. Het is dus belangrijk voor alle aanbieders – of ze nou aan de linkerkant van Google staan of adverteren in Google – dat de website zo relevant mogelijk is.