Galstenen: een vervelende kwaal of niet?

Je hebt vast wel eens gehoord van galstenen. Maar wat zijn het nu precies? En veroorzaken galstenen altijd klachten of hoeft dat niet per definitie zo te zijn? En als ze wel problemen veroorzaken, wat zijn dan de galstenen symptomen?

Galstenen bestaan voor het grootste deel uit cholesterol. Doorgaans bevinden de galstenen zich in de galblaas waar ze oplossen in de gal. Dit is een natuurlijk proces wat bij de meeste mensen goed verloopt en doorgaans krijgen mensen geen last van galstenen. Maar bij sommige mensen lost het cholesterol niet helemaal op. Ze hebben hier dan een overschot aan en het cholesterol wordt niet genoeg afgebroken door de gal in de galblaas. Hierdoor ontstaan dus galstenen.

Zelfs als dat gebeurt is er nog geen reden tot paniek. In de galblaas zelf veroorzaken galstenen namelijk dan nog geen problemen. Ook al lossen ze dan niet op, in de galblaas kunnen de galstenen gewoon prima verblijven. De problemen ontstaan pas als galstenen gaan bewegen en dan vooral richting de ingang van de dunne darm. Galstenen kunnen de ingang van de dunne darm blokkeren en op die manier voorkomen dat het gal uit de galblaas voldoende afgevoerd wordt.

Dit zorgt voor een obstructie in het lichaam waardoor er veel druk komt te staan op de ingang van de dunne darm en de galblaas. Hieronder heeft iemand die last heeft van deze galstenen symptomen hier erg veel last van. Degene kan dan wel rollen van de pijn over de grond. Bij dergelijke klachten moet u direct een arts raadplegen of uzelf richting ziekenhuis begeven.

Comments are closed.