Enkele tips bij het installeren van een processor- deel 1

Heeft u het idee “ik wil een nieuwe computer kopen” en daarbij wilt u hem het liefst zelf samenstellen, assembleren en installeren? Of wenst u gewoon over te gaan tot een processor upgrade. In dit artikel beschrijf ik kort enkele puntjes waarop je dient te letten bij het installeren van een processor en koelelement op een moederbord.Processor installeren

  • Zorg er voor dat uw processor correct georiënteerd is.

Het is van cruciaal belang dat een processor correct georiënteerd is in de socket, als het nu om een AMD of Intel chip gaat. Neem de processor zelf steeds enkel aan de zijkanten vast en zeker niet aan de onderkant waar de data-transfer gebeurt! Deze zijde van een processor is extreem gevoelig. Zowel Intel en AMD hebben elk hun eigen systeem om de oriëntatie van de processor enkel maar op 1 (en de juiste) manier te laten installeren. Kijk dus goed naar de informatie die bij de specifieke processor hoort.

  •  Wat eerst installeren? De koeler of het moederbord?

Dit is grotendeels afhankelijk van hoe groot de processorkoeler is. Als u de standaard koeler gebruikt die meegeleverd is bij de processor, dan kan u gemakkelijk eerst de processor op het moederbord installeren en daarna het moederbord in de behuizing. Deze standaard koelers zijn steeds compact en zorgen voor weinig tot geen hinder voor het installeren van het moederbord. Wanneer u daarentegen een groter model van koeler installeert, kan het in dit geval handig zijn eerst het moederbord in de behuizing ordentelijk vast te maken en pas daarna de koeler installeren. Dit behoeft dus een beetje logisch inzicht.

  •  Het processordeksel op het moederbord

Verwijder absoluut zeker eerst het processordeksel dat standaard geleverd wordt bij een nieuw moederbord. Maar gooi dit absoluut niet weg! Dit deksel is namelijk van levensbelang wanneer u uw moederbord binnen dient te brengen voor herstel in de garantie. Wanneer het moederbord om de een of andere reden geretourneerd dient te worden, is het belangrijk de processor te verwijderen en het processordeksel dat bij het moederbord geleverd werd terug te plaatsen om de garantie ervan te waarborgen.

In dit artikel werden enkele tips beschreven voor wanneer u het idee “ik wil een nieuwe computer kopen” of het liefst zelf samenstellen heeft. Indien u twijfelt over bepaalde zaken is het internet een enorme bron van informatie, of u kunt altijd contact opnemen met een ervaren computerbouwer.

Comments are closed.