Enkele tekens van een crashende harde schijf

Vroeg of laat crasht elke harde schijf, het is gewoon een kwestie van tijd. Kortweg zijn er twee types van crashen. Enerzijds is het mogelijk dat uw harde schijf van het ene op het andere moment stuk gaat, anderzijds is het mogelijk dat uw harde schijf een langzame aftakeling ondergaat. In dit artikel beschrijf ik kort enkele tekens waaraan u kan zien of uw harde schijf het aan het begeven is. Wanneer u een, of enkele van deze tekens waarneemt is het best om een computer herstelling te laten uitvoeren.

Hard disk crash

Teken 1: Bestanden en mappen verdwijnen “plots”

Wanneer een harde schijf zich in een slechte toestand bevindt zal het vaak subtiele probleemindicaties vertonen. Een van de meest voorkomende gevallen zijn “verdwijnende mappen en bestanden”.  Wanneer u merkt dat u een bepaald bestand niet meer terug kan vinden, of wanneer u “weet” dat u ergens een map geplaatst heeft, en die lijkt plots verdwenen te zijn, dan is het hoogstwaarschijnlijk een teken dat uw harde schijf langzaam aan het crashen is.

Teken 2: Mappen en bestanden zijn plots veranderd van naam

Dit is gerelateerd aan teken 1. De bestandsnaam is veranderd wanneer u het bestand probeert te openen. U kan bijvoorbeeld een brief geschreven hebben die plots veranderd is van naam, u kan hem moeilijk terug vinden, maar wanneer u hem terugvindt en opent, is het de brief dat u zocht. Dit is een teken dat uw harde schijf zeer snel achteruit gaat.

Teken 3:  Opstarten, mappen en bestanden openen duurt enorm lang

U kan uw bestanden en mappen wel nog terugvinden, maar u merkt dat het enorm lang duurt vooraleer ze openen. Wanneer u merkt dat het openen van uw bestanden, en ook het opstarten van uw computer enorm lang duurt, dan is de kans eveneens groot dat uw harde schijf langzaam aan het crashen is.

Teken 4:  De computer loopt constant vast tijdens het opstarten.

Vat dit niet verkeerd op, zelfs nieuwe computers kunnen wel eens vastlopen, dit is iets wat onvermijdelijk is. Maar wanneer het dagelijks begint te worden, of wanneer het bijna elke keer gebeurt wanneer u uw computer probeert op te starten is dit een teken dat uw harde schijf zich in een probleemtoestand bevindt.

Teken 5: ScanDisk of een ander programma dat uw harde schijf controleert toont slechte sectoren

Windows heeft een ingebouwd programma waarmee u beschadigde sectoren op uw harde schijf kan opzoeken en indien mogelijk kan repareren. Wanneer er bepaalde sectoren op uw harde schijf beschadigd zijn is dit meestal een teken dat uw harde schijf langzaam crasht.

Teken 6: De harde schijf wordt abnormaal warm

Dit teken zullen de meeste computergebruikers niet merken, omdat ze hem meestal niet open doen. Maar dit is een fysiek teken waaraan u kan zien of uw harde schijf zich in een benarde situatie bevindt.

Wanneer uw computer één of meerdere van bovenstaande tekens vertoont, is het ten zeerste aangeraden zo vlug mogelijk een backup te maken van al uw gegevens, uw harde schijf te vervangen, of er mee naar een ervaren computer hersteller te gaan.

Comments are closed.