Eiwitten, de Bouwstenen van ons lichaam

Eiwitten zijn de bouwstenen van het menselijk lichaam. Om ons lichaam goed gezond en sterk te houden moet het voedsel veel goede eiwitten bevatten. Niet iedereen heeft evenveel eiwitten nodig. Sporters hebben bijvoorbeeld meer eiwit nodig om spierweefsel te genereren. Zonder eiwit wordt dat een stuk lastiger. Hoe zit het dan met de spierbouw bij mensen? Hoe zorgen eiwitten daar dan voor? Welke eiwitten zijn het beste om meer spier te kweken en welke eiwitrijke voeding kun je het beste nemen?

eiwitten-de-bouwstenen-van-ons-lichaam

Eiwitten en aminozuren

Eiwitten zijn de bouwstoffen voor het menselijk lichaam. Eiwitten zijn opgebouwd uit hele kleine deeltjes. Deze kleine deeltjes heten ook wel aminozuren en komen in diverse vormen voor. Aminozuren zijn erg belangrijk voor je lichaam. Je kunt het zien als de meest essentiële bouwstenen en ze kunnen erg veel. Aminozuren zijn heel klein en komen in alle cellen van het lichaam voor.

Nu is dat niet het hele verhaal. Eiwit (aminozuren) zijn er ook voor het aanmaken van meer weefsel. Voor sporters is het aontwikkelen van meer spierweefsel natuurlijk zeer interessant. Hoe krijg je zo snel mogelijk het juiste spierweefsel? Met aminozuren (eiwit) kan dat gerealiseerd worden. Het is uiteraard wel van groot belang dat er een correcte hoeveelheid aminozuren wordt ingenomen.

Veel eiwitten betekenen veel spieren?
Is het ook mogelijk om gewoon alleen veel eiwitten te eten en dan automatisch gespierd worden? Helaas, dat zal niet gaan. Als je meer dan 1.8 gram per kilogram lichaamsgewicht aan eiwitten tot je neemt zul je niet gespierder worden dan bijvoorbeeld bij 3 gram per kilogram lichaamsgewicht. Je spieren zijn op een bepaald moment verzadigd en kunnen dan niet meer opnemen. Overige eiwitten zullen dan worden uitgescheiden door je lichaam. Je zult ook altijd moeten blijven sporten bij veel eiwit opname. Veel eiwitten eten en niet sporten heeft namelijk geen enkele zin.

Eiwit en voedsel
Je kunt het beste direct na het sporten eiwitten eten. De eiwitten worden dan direct opgenomen door het lichaam en je spieren opvullen. Als je te lang wacht werkt het minder goed. De scheurtjes worden dan niet goed opgevuld. Sporten kan zo leiden tot spierafbraak: en dat is niet wat je wilt bereiken!

Voor informatie over Sporten, voeding en voeding supplementen kijk op onze website 12BeFit.nl

Comments are closed.