Eenvoudig aanbesteden met E-tender

“De beste manier van aanbesteden is door gebruik te maken van E-tender. Hiermee is de aanbesteding transparant en volgens de laatste wet- en regelgeving”. Aldus Hein de Haan.

Het bedrijf Qflow heeft de webapplicatie E-tender laten ontwikkelen voor hun website. Met deze aanbestedingsapplicatie wordt het zowel de opdrachtgevers als de inschrijvers zeer gemakkelijk gemaakt. De opdrachtgever laat gewoon zijn opdracht achter op de website en inschrijver kunnen erop reageren. Dit alles gebeurt via standaard invulschermen met de grootst mogelijke transparantie.

De methode is ook heel eerlijk want ook de kleinere ondernemingen kunnen gewoon reageren. In het verleden konden zij totaal niet in beeld komen van een opdrachtgever want die keek alleen maar naar de grote bedrijven.

De opdrachtgever mag uiteindelijk zijn keuze maken van de verschillende inschrijvers wie hij de klus gunt. Deze keuze is meer dan belangrijk want in het verleden zijn er al veel bedrijven het schip mee ingegaan door een verkeerde keuze. Ondernemers hebben de neiging om vooral naar het kostenplaatje te kijken en dan te kiezen voor de goedkoopste aanbieder. Dit kan een goede keuze zijn als er geen verschil zou zijn in kwaliteit. Maar dat is maar zelden zo.

Een verkeerde keuze kan leiden tot enorme overschrijdingen van tijd en budget. Van de overheid zijn er veel projecten die op deze manier aan hun einde kwamen. Maar eigenlijk erger nog is als een project niet het product oplevert dat ervan verwacht mocht worden. Dat betekent dan eigenlijk ook dat er geen goede afspraken zijn gemaakt over de acceptatie criteria. Maar hoe dan ook. Veel ICT-projecten van de overheid zijn van deze categorie. Neem bijvoorbeeld de website van het UWV werk.nl. Met deze website is heel veel mis en je kunt er ook nog niet eens een relevante vacature mee zoeken en daar was het uiteindelijk voor bedoeld.

Comments are closed.