Een helm verplicht op elektrische fiets?

Minister Melanie Schlutz heeft  ervoor gezorgd dat gebruikers van elektrische fietsen  die een snelheid van 45 kilometer per uur kunnen halen  vanaf 2017 verplicht zijn om een motorhelm te dragen.  De producenten van deze fietsen zijn natuurlijk niet blij met deze nieuwe regelgeving omdat de kans er groot inzit dat dit de verkoop van hun elektrische fietsen Zoetermeer kan belemmeren.

De leveranciers snappen totaal niet dat je op een elektrische fiets met een hoge snelheid een motorhelm moet gaan dragen. Ze vinden dat er een duidelijk verschil is met de snorfiets want hier moet je niet mee trappen. Wanneer je fietst en dus moet trappen  bent je constant in beweging  en zo een motorhelm zorgt niet voor een goede verluchting.

Zoals hierboven reeds vermeld  zijn de leveranciers hier niet mee akkoord omdat deze de verkoop van deze fietsen gaat belemmeren. Ze vertellen ook dat zij ervoor zorgen dat er duizenden auto’s minder op de weg terug te vinden zijn en door deze  verplichting om een helm te dragen belemmert dit ook deze ontwikkeling.

Een woordvoerder van het ministerie zegt dat men met dit idee is gekomen nadat men overeen gekomen is dat men wilt innoveren maar dat dit ook op een veilige manier gebeurt.  Momenteen zou er al een nieuwe helm in ontwikkeling zijn voor fietsers met elektrische sensa  fietsen. Deze helm zou lichter zijn en zou ook beter moeten ventileren.

Hierop reageerde een woordvoerder van de Fietsersbond dan weer dat ze het eerst eens willen zien en kijken of deze helm zorgt dat er geen belemmering voortkomt uit deze helmplicht.  De fietsersbond snapt wel dat ze voor hogere snelheden een helm willen verplichten  maar ze snappen niet waarom dit geen gewone fietshelm kan zijn want een motorhelm gaan fietsers echt niet dragen.

 

Comments are closed.