Een gids voor het kopen van een geschikte optische drive.

Een cd-rom drive voor een computer kopen is over het algemeen een makkelijke taak, maar toch is het best vooraf enkele bedenkingen te maken.

Optische drive

Voordat je over gaat tot het kopen van een optische drive voor uw computer is het handig te weten wat er zoal op de markt is. Hieronder beschrijf ik kort de verschillende types die momenteel meest hangbaar zijn:

  • CD-R:  Deze optische drives zorgen ervoor dat u alles kan doet dat een standaard CD-ROM in staat is te doen, namelijk het lezen van CD’s.
  • CD-RW: Deze optische drives zorgen ervoor dat u hetzelfde kan doen als met een CD-R drive, maar geeft ook de mogelijkheid om lege CD-R’s te schrijven of CD-RW’s (CD-ReWritable) te herschrijven, zodat u niet telkens een nieuwe CD-ROM hoeft te gebruiken.
  • DVD-R: Deze drives zorgen ervoor dat u niet alleen standaard CD-ROM’s kan lezen maar tevens ook standaard DVD’s.
  • DVD-RW: Deze drives worden momenteel meest verkocht op de markt, met deze drives kunt u alles schrijven en herschrijven gaande van CD-ROM’s tot herschrijfbare DVD’s.
  • BLU-RAY lezer: Deze optische drives zijn momenteel nog redelijk duur maar stellen u wel in staat om alle CD’s, DVD’s en BLU-RAY discs te lezen.
  • BLU-RAY writer: Evenals de BLU-RAY lezers zijn deze optische stations in staat om alle gangbare formaten te lezen, maar zijn ze ook in staat om BLU-RAY discs te schrijven en te herschrijven. Let wel: deze drives zijn meestal gebruikt door professionelen die het praktisch dagelijks gebruiken. Als u af en toe eens een BLU-RAY disc wenst te lezen, hoeft u niet perse overgaan tot het kopen van een BLU-RAY writer, aangezien dit de kostprijs van uw systeem onnodig de hoogte in kan jagen.

In dit korte artikel heb ik een overzicht gegeven van de verschillende types optische drives die momenteel op de markt verkrijgbaar zijn. Dit is een goed hulpmiddel voor wanneer u denkt “ik wil een nieuwe computer kopen” en daarbij wens ik graag de mogelijkheid hebben om bepaalde types CD’s, DVD’s of BLU-RAY’s kunnen lezen, schrijven of herschrijven.

Comments are closed.