Een auto huren of leasen?

Als particulier kunt u eenvoudig een auto huren, maar ook leasen behoort tot de mogelijkheden. Waar kunt u het beste voor gaan? Uiteraard ligt die keuze bij u, maar geven we u een aantal tips en informatie omtrent leasen en autoverhuur. Voordat we die tips aan u geven willen we u eerst het verschil tussen huren en leasen even uitleggen.

Het verschil tussen huren en leasen
Er zit een klein verschil tussen het huren van een auto en het leasen van een auto. Hoewel dat ook onderhevig is aan de leasevorm die u kiest. Als we echter uitgaan van de twee meest populaire leasevormen dan kunnen we concluderen dat er wel wat verschillen bestaan. Daarover hieronder meer.

Operational lease
Operational lease lijkt het meeste op huren, want gedurende de looptijd bent u de huurder van de auto. Zo ziet de Belastingdienst dit ook.

Financial lease
Financial lease heeft veel kenmerken van een zakelijke lening, echter is de financiering voor een specifiek product. In dit geval een auto. De leasemaatschappij is dan de wettelijke eigenaar en tijdens de looptijd mag u gebruikmaken van de auto tegen een aanbetaling en een bepaald bedrag per maand. De looptijd van de financial lease is over het algemeen gelijk aan de economische levensduur van de auto, daarom is het toegestaan om de auto onder de vaste activa te boeken en dus ook volledig af te schrijven.

Auto huren
Een auto huurt u doorgaans voor een dag of een aantal dagen, dit omdat u normaliter geen auto nodig hebt of in de plaats waar u verblijft geen auto van uzelf beschikbaar hebt. Zo kunt u eenvoudig van A naar B en levert u, afhankelijk van het bedrijf waar u de auto huurt, de auto weer in op een andere vestiging van het autoverhuurbedrijf. Een auto huren is tijdelijk en van korte duur, daarnaast is huren ook een stuk goedkoper dan leasen.

Comments are closed.