Ed Nijpels zegt “nee” tegen gedifferentieerde isolatie-eis

Ed Nijpels is een hartgrondig tegenstander van de gedifferentieerde isolatie-eis zoals die door Minister Blok van Wonen en Rijksdienst vorig jaar november werd voorgesteld aan de Tweede Kamer. Dit laat de voorzitter van de commissie Borging Energieakkoord weten in een interview met Bouwformatie.

‘Argumenten gedifferentieerde isolatie-eis niet overtuigend’
“In zijn algemeenheid ben ik tegenstander van het nog ingewikkelder maken van de regels die er al zijn”, aldus Nijpels in het magazine van Bouwformatie over het voorstel van Minister Blok om, in plaats van een algemene isolatie-eis van 3.5 Rc, een gedifferentieerde isolatie-eis van 4,5 Rc voor gevels, 6,0 Rc voor daken en een gelijkblijvende Rc van 3,5 voor begane grond vloeren in te voeren. “De argumenten voor differentiatie hebben mij tot nog toe niet overtuigd. Uitgangspunt bij dit soort maatregelen is dat ze zichzelf uiteindelijk terugverdienen. Dat is ook hierbij het geval. Volg daarom een praktische lijn, houd het bij die Rc 5. Ga daar niet in rommelen. Het is al ingewikkeld genoeg.”

‘Bouwers en installateurs moeten samenwerken’
Verder ergert Nijpels zich aan de huidige discussie tussen bouwers en installateurs, die momenteel de verantwoordelijkheid voor het voldoen aan de (gedifferentieerde) isolatie-eis bij elkaar leggen. “Het wordt tijd dat de bouwers en installateurs gaan denken aan de consument, in plaats van concentreren op elkaar. Ook de overheid heeft geen boodschap aan de discussie over wie wat moet doen”, oordeelt Nijpels. “De belangrijkste taak van bouwers en installateurs is om samen met de gemeenten de consument te ontzorgen.”

Comments are closed.