Deposito uit de gratie bij spaarder

De deposito als middel om te sparen is uit de gratie bij de spaarders. Het afgelopen jaar was de deposito buitengewoon populair onder spaarders, maar de laatste maanden zetten spaarders hun geld weer op een spaarrekening in plaats van op een deposito. Dit meldt Uw-spaarrente.nl op basis van de meest recente cijfers van De Nederlandsche bank.

Minder belangstelling voor deposito
De deposito was de afgelopen jaren ongekend populair onder spaarders. Het totaal bedrag dat spaarders op een deposito aanhielden steeg van 31,5 miljard in 2010, naar 56,4 miljard in 2012. Het laaste kwartaal is er een kentering gekomen. Het totaal bedrag aan spaargeld dat op een deposito werd aangehouden daalde gestaag. Op dit moment staat 48,9 miljard van het totale spaargeld op een deposito.

Redenen verminderde populariteit van deposito
De belangrijkste reden om minder spaargeld op een deposito te stallen is de afgenomen rente die op een deposito wordt vergoed. De rente op een deposito daalde harder dan de rente op een spaarrekening. Hierdoor is het voor spaarders minder aantrekkelijk om een deposito af te sluiten. Hiernaast lijkt de toenemende onzekerheid over de eigen financiele positie een rol te spelen. Hierdoor zijn spaarders minder geneigd hun spaargeld voor langere tijd vast te zetten op een deposito.

Rente op deposito
Op dit moment wordt door Argenta de hoogste rente, 2,50 procent, op een deposito met een looptijd van 1 jaar geboden. Ter vergelijking, de hoogste spaarrente op een spaarrekening zonder voorwaarden bedraagt op dit moment 2,24 procent en wordt door LeasPlan Bank aangeboden. Voor een deposito met een looptijd van maximaal 5 jaar wordt de hoogste rente, met 3,20 procent, eveneens door Argenta aangeboden.

Deposito rente verder verlaagd
Inmiddels hebben Argenta en LeasePlan Bank, de scherpste aanbieders van de rente op een deposito, rente verlagingen op hun deposito aangekondigd. De rente zal door hen met gemiddeld 0,25 procent worden verlaagd. Dit betekent dat de hoogste rente op een deposito van 1 jaar 2,25 procent zal bedragen, wat fractioneel hoger is dan de spaarrente op een spaarrekening zonder voorwaarden. De verwachting is dan ook dat de spaarders geen nieuwe deposito zullen afsluiten.

Comments are closed.