De steenmarter

De marterfamilie bestaat uit verschillende families, zo heb je bijvoorbeeld de bunzing, de hermelijnen de otter. Zo heb je veel meer beesten die behoren tot de marter familie. Meestal hebben ze veel dingen gemeen, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn.

De steenmarter is een van de marterachtigen. Deze marterachtigen bestaan uit een paar onderfamilies. Dit zijn de Eira, Galictis, Gulo, Ictonyx, en de Mustela. Dit zijn verschillende marters die over de hele wereld te vinden zijn. Ook zijn deze onderfamilies weer verdeeld in andere categorieën.

Zo heb je bijvoorbeeld de boommarter, de boommarter is wat donkerder dan een steenmarter. De boommarter heeft een gele vlek waar de steenmarter een witte heeft. Ook zijn de oren van de boommarter wat langer, de boommarmer wordt vaker vergeleken met kleine apen, omdat deze niet vaak wordt gezien in een bijvoorbeeld huis of kelder. De naam zegt het zelf al, boommarter, dus hji is meer te vinden in bosjes en vermijdt mensen zoveel mogelijk. Als je denkt dat je een boommarter hebt gezien in de bosjes, zal het waarschijnlijk gaan om een steenmarter.

De bunzing net als de boommarter wat donkerder dan een steenmarter maar is aan de zijkant wat lichter. Op de oren zie je lichte en dunne witte randen, ook op de voorhoofd vind je kleine witte deeltjes. In de winter hebben ze het lekker koud omdat hun vacht donzig wordt, hierdoor ziet het er dikker uit. De bunzing verdedigd zijn territorium ook doormiddel van een lucht. Ook bunzingen leven in de natuur en zullen dus ook niet vaak voorkomen in dorpjes of steden.

De hermelijn is een van de families die het meest lijkt op een steenmarter. Net als de steenmarter heeft de hermelijn ook een bruine vacht. En de vlek bij zijn keel kan wit of geel zijn. Wel is de hermelijn een beetje kleiner dan de steenmarter, dus wordt die ook niet groter dan een halve meter. Daarom worden ze gezien als kleine steenmarters, maar ze zijn ook niet goed te onderscheiden. Alhoewel ze wel een dunnere staart hebben, en een dunne nek. De hermelijn is net als de steenmarter overal te vinden.

Comments are closed.