De nieuwe trends in Den Haag als het gaat om vuurwerk

Vanaf 28 december zal er weer veel vuurwerk in de schappen liggen. Ieder jaar wordt de vraag groter en stijgt daarmee het aanbod. Dit jaar komt er meer interesse vanuit Den Haag in zwaarder vuurwerk. Tijdens de overgang van 2014 naar 2015 zal het een waar spektakel worden waarmee het nieuwe jaar op een feestelijke manier wordt ingeluid.

Siervuurwerk is bezig aan een opmars

De laatste jaren wordt in de winkels steeds meer siervuurwerk verkocht. Als de klok twaalf uur slaat zal de lucht oplichten in diverse patronen. De trend is ontstaan doordat knalvuurwerk minder kijkers trekt en men hun vuurwerk met de buren wil delen. Buren steken elkaar op dit punt aan zodat de vraag steeds groter wordt. In Den Haag was het tot verkort vooral belangrijk dat het vuurwerk hard knalde. Toch zijn ze ook hier overgestapt van harde knallers naar sierlijk spektakel.

Oorsprong van vuurwerk

In de eerste plaats stak men in Nederland vuurwerk af tijdens speciale gelegenheden en feesten. Zo werd in het jaar 1648 op de Dam de Vrede van Münster uitbundig gevierd. Ook in Den Haag leerde men over vuurwerk in de 16e eeuw. In die tijd vervaardigde men het zelfstandig met de hand, er werden zelfs handleidingen geschreven. In de 13e eeuw was het in China al gebruikelijk om met harde knallen en vuur de slechte geesten op afstand te houden. Tijdens het Chinese Nieuwjaar gaf men daar op verschillende manieren uiting aan. Na de uitvinding van het buskruit werd het gebruikelijk om met vuurwerkpijlen en knallers het nieuwe jaar in te luiden. Iets wat in Nederland tot op de dag van vandaag nog altijd een gebruik is.

 

 

Comments are closed.