De digitale tachograaf gemanipuleerd

De digitale tachograaf is sinds 1 mei 2006 verplicht voor nieuwe bussen en touringcars die meer dan 8 personen vervoeren (de bestuurder niet meegerekend). Ook is een digitaal tachograaf verplicht voor nieuwe vrachtwagens inclusief aanhangers, waarvan het toegestane maximumgewicht meer is dan 3.500 kilo. Het gaat dan om het eigen gewicht plus het maximale laadvermogen.

Manipulatie van de digitale tachograaf

Uit onderzoek is gebleken dat tegenwoordig nog altijd 1/3 van de onderzochte buitenlandse vervoerders zich niet aan de regels houdt. Daartegenover houdt 1/5 van de onderzochte Nederlandse vervoerders zich ook niet aan de regels. Echter kunnen er echter geen conclusies getrokken worden. Dit omdat er natuurlijk maar een bepaald aantal vrachtwagenchauffeurs zijn onderzocht en er niet gelijk een conclusie getrokken moet worden. Echter bewijst het wel dat er nog altijd chauffeurs zijn die zich niet aan de regeling houden die op 1 mei 2006 is ingevoerd. Bovendien is het wel zo dat het uitgelezen gedeelte van de digitale tachograaf over een periode van de laatste 28 dagen (4 weken) is.

Iedereen heeft een andere mening over de digitale tachograaf. De één vind het een positief product, de ander is er heel negatief over. In mijn ogen kan met de digitale tachograaf ervoor gezorgd worden dat werkgevers geen misbruik meer kunnen maken van hun werknemers. Zo kan een werkgever zijn chauffeurs niet overuren laten maken en kan hij ook even rusten.

Comments are closed.