Cijfers: autosloperijen in Nederland

In Nederland zijn enkele honderden sloperijen te vinden. Welke auto is nu het populairst als het om sloopbeurten gaat? Niet alleen door naar de verkoopcijfers te kijken kun je zien welke auto’s veel zijn verkocht. Ook door te kijken naar welke auto’s veel worden gesloopt kun je zien welke auto’s in het verleden veel zijn verkocht. Het kan ook iets zeggen over de kwaliteit. Als een bepaald merk veel is verkocht, maar jaren nog maar weinig naar sloop wordt gebracht, dan wil dit zeggen dat het een kwalitatief goede auto is of dat er veel auto’s naar het buitenland worden geëxporteerd.

Jaarlijks publiceert VWE voertuiginformatie cijfers met de meest gesloopte auto’s. De Volkswagen Golf is de meest gesloopt auto. Dat waren een kleine dertienduizend exemplaren. Een andere auto van het Duitse VW stond ook in het lijstje met meest gesloopte auto’s. Dat was de Polo. Deze werd zevenduizend keer gedemonteerd. Naast VW staan ook Ford, Peugeot en Opel in het lijstje met de meest gesloopt voertuigen. Ford staat met de Escort en de Fiesta ook in de top tien.

De Peugeot is het type 106 en 307. Van het Duitse Opel is het de Astra met 7358 sloopauto’s. De Opel Corse ging 10.000 keer naar de sloop. De Punto van Fiat en de Clio van Renault complementeren de top tien. De exclusieve auto’s worden zoals te verwachten valt het minst gesloopt. Het gaat dan om merken als Porsche, Rolls Royce en Jaguar. Deze worden zelden naar de sloperij gebracht.

Comments are closed.