Betonnen trappen bekleden

Niet iedereen wel een naakte betonnen trap in zijn woning hebben staan. Daarom kiezen de meeste ervoor om de trap te laten bekleden met hout, mozaïek of natuursteen.

Een betonnen trap bekleden is geen makkelijke karwei en je kan er dus best een trappenmaker voor aanspreken. In dit artikel proberen we je de verschillende stappen van het bekleden van een trap uit te leggen.

1. OMSTANDIGHEDEN

De meeste mensen kiezen ervoor om hun trap pas te bekleden nadat de grootste bouwwerken al achter de rug zijn. Dit komt door verschillende redenen.
Eerst en vooral is de kostprijs voor het bekleden van betonnen trappen niet van de poes. Per trap trede mag je al een ruime 43 Euro plus de werkuren van de trappenmaker aanrekenen. Wanneer je dan net voor een moeilijke vorm van trap hebt gekozen kunnen de kosten wel eens hoog oplopen.
Het is dus logisch dat vele wachten voor het bedekken van de trap tot er weer wat kapitaal bij elkaar is gespaard.
Een tweede reden waarom een trap pas bedekt wordt na de grote werken komt doordat de werkomstandigheden dan geschikter zijn. Je kan de trappen dan plaatsen in een droge ruimte waar de kans op aantasting van het materiaal lager ligt. Ook de scheeftrekking van het hout wordt op die manier vermeden.

2. MAATVOERING

Nadat de omstandigheden duidelijk zijn voor de trappermaker kan hij zich ontfermen over de maatvoering. De moetvoering is cruciaal tijdens het plaatsen van trappen. Elke hoek en lengte moet zorgvuldig afgemeten en genoteerd worden. Elke trede moet afzonderlijk gemeten worden. Je mag er immers nooit van op uitgaan dat elke trede gelijk zou zijn, ook al staat het zo ingegeven in het bouwplan. Geen enkele betonnen trap is perfect gestort en het niet opmeten van deze kleine verschillen zou een grote streep door de rekening kunnen zijn.
Het bedenkingmateriaal wordt gesneden aan de hand van deze metingen. Wanneer er een fout zou gemeten zijn tijdens het leggen van trappen in natuursteen kan je de gevolgen wel raden.

3. PLAN MAKEN

Nadat alle maten van de trap bekend zijn worden deze in een programma gevoerd dat 2D f  3D tekeningen genereert. nadat de dimensionale versie er correct uitzien wat het op papier geprint. Wie over een CNC-gestuurde machine met aansluiting op het teken­programma beschikt, kan natuurlijk ook de maatvoering integraal doorgeven aan de machine.

4. OVERBRENGEN OP VOLLE GROOTTE

Wanneer er met duurder materialen wordt gewerkt dan wordt de uitvoering soms eerst uitgesneden in een goedkoper materiaal, bijvoorbeeld Triplex. Op die manier weet de trappenmaker zeker dat hij over de juiste maten beschikt. Pas wanneer de pasvorm perfect aansluit worden de bedekking uitgesneden.

5. MAKEN VAN TREDES EN OPTREDES

Bij houten treden wordt vaak een persoonlijke afwerking gevraagd. De treden worden dan terug naar het atelier van de trappenmaker gevoerd. Op die manier kan de trappenmaker de treden vernissen of afwerken naar de smaak van de koper..

6. MONTAGE

Het enige wat de trappenmaker nu nog rest is het monteren van de bedekkingmateriaal op de betonnen trap. Het monteren kan een lange tijd in beslag nemen want de plaats waar je kan werken is meestal beperkt. Het monteren van trapbedekking is dan ook werk voor één persoon.

Comments are closed.