Amerikaanse banken gaan voor goud

Afgelopen maanden hebben interessante ontwikkelingen in de goudmarkt zich voorgedaan. Zoals de meesten wel weten hebben de grote banken in de VS sinds mensheugenis een netto short positie in comex goud futures. Toch is hierin afgelopen jaar een verandering gekomen blijkt uit de Bank Participation Reports. Dit is een bijzondere ontwikkeling, aangezien dit eigenlijk nooit voor komt.

Grote jongens als JP morgen hebben eigenlijk altijd een netto short positie gehad op goud, mede om ook de prijs hiervan naar beneden te drukken. Een jaar geleden hadden deze banken samen een short positie van 106,393 contracten. Maar wat blijkt nu, in slechts een jaar tijd is deze positie omgebogen naar een long positie van 57,408 contracten.

Wat we hieruit kunnen afleiden is moeilijk te zeggen, maar de beweging is opmerkelijk. Schijnbaar verwachten zij een stijging van goud in de nabije toekomst. De goudprijs is al meer dan een jaar bezig met daling en het lijkt er op dat zij hiervan geprofiteerd hebben. Maar nu met een netto long positie denken zij dus dat aan deze daling een einde is gekomen. Vandaar dat ze nu goud kopen dus.

De prijs van goud is momenteel wel heel erg aantrekkelijk. Waar de prijs in 2011 naar $1900,- per ounce knalde, beweegt deze zich momenteel rond de $1200,-. Dat is ook één van de redenen dat China, ondanks tegenstrijdige berichten, haar dorst naar fysiek goud maar niet lijkt te kunnen lessen. Een prijs rond $1200,- is dan ook een erg mooi instapmoment, zeker nu zelfs de grote spelers inspelen op een prijsstijging

Comments are closed.