Wat is het verschil tussen een LCD, LCD-LED of Plasma TV?

Tegenwoordig lijken alle TV-toestellen wat op elkaar als het op het uitzicht aankomt, ze zijn allemaal lichter en dunner dan de oude beeldbuistelevisies. Toch dragen ze allemaal een andere benaming. Zo kan je een LCD, LCD-LED of een Plasma TV tegenkomen maar,  wat is nu precies het verschil tussen al deze TV-toestellen?

LCD-televisie

LCD-televisies worden gekenmerkt door de achtergrond verlichting die het scherm nodig heeft om de beelden te vertonen. De pixels waaruit een LCD-televisie bestaat zijn opgebouwd uit vloeibare kristallen en stralen zelf geen licht uit. Daarom wordt er achter het kristallen raster de daadwerkelijke lichtbron geplaatst, het LCD scherm.  Door gebruik te maken van elektrische spanning zal de lichtbron oplichten en zullen de kristallen meer of minder licht doorlaten. Op die manier wordt je scherm op de juiste manier verlicht zodat je beelden kan zien.

LCD-LED-televisie

Het basis principe van LCD-LED televisies, of kortweg LED-tv, is gelijk met dat van de LCD-televisie. Het voornaamste verschil ligt hem in het feit dat LED-tv’s gebruik maken van Light Emitting Diodes in de achtergrond verlichting. Bij de traditionele LCD-televisies werd er gebruik gemaakt van de Cold Cathode Fluorescent Lamp. Deze methode kan je best vergelijken met kleine TL-lampen.  Omdat de beeldkwaliteit niet optimaal is met de CCFL-methode werd er onderzoek uitgevoerd om deze te verbeteren. Via deze weg zijn de LED-tv’s ontstaan. De LED-technologie is efficiënter en milieuvriendelijker dan zijn voorganger. De LED-lampen gebruiken minder energie en worden in groepen aan-of uitgezet naargelang het te vertonen beeld. Hierdoor oogt een zwart scherm wel degelijk zwart omdat de LED-lampen uitstaan.

Plasmatelevisie

In tegenstelling tot de LCD- en de LED-tv’s heeft een plasmatelevisie geen achtergrond verlichting nodig. De pixels waaruit een plasma scherm is opgebouwd geven zelf licht en zijn dus niet afhankelijk van een externe lichtbron. Omdat Plasmatelevisies een eigen lichtbron voorzien kunnen de afmetingen van een Plasma scherm hoog oplopen, bijvoorbeeld tot 60 inch (152 centimeter)

Waarop moet je letten wanneer je een TV koopt?

Bij het TV kopen moet je vooral letten op de kijkhoek. Het is belangrijk dat je een duidelijk en helder beeld hebt in verschillende hoeken en niet enkel wanneer je recht voor het toestel zit. Over het algemeen is de kijkhoek van een Plasmatelevisie groter dan die van LCD- en LED-tv’s.

Het is ook niet onbelangrijk om eens stil te staan bij het energieverbruik van het toestel. Een Plasmatelevisie zal zo bijvoorbeeld veel meer energie verbruiken dan een LED-tv. Het verbruik  bij een LED-tv blijft ook constant waardoor je perfect kan inschatten wat je mag verwachten op de energiefactuur.

 

 

Comments are closed.