Wanneer mag je beslag laten leggen op eigendommen?

Een gerechtsdeurwaarder kan beslag leggen op uw eigendommen. De in beslag genomen spullen kunnen verkocht worden om de schuld te betalen. Bijna alle spullen kunnen in beslag worden genomen, bijvoorbeeld meubels, TV, auto, fiets, kunst enz. Wat nooit in beslag genomen mag worden is het bed en beddengoed, kleding en voor 30 dagen voedsel. Een beslag op spullen heet een beslag op roerende zaken. Nadat de gerechtsdeurwaarder beslag heeft gelegd , krijgt u binnen 3 dagen van de gerechtsdeurwaarder een proces verbaal, waarin staat geschreven waar beslag op is gelegd. Tevens wordt dan een verkoopdatum aangezegd. Mocht er niet worden meegewerkt aan de procedure dan kan het zijn dat er een slotenmaker aan te pas moet komen, die de deurwaarder bijstaat in het openen van een bepaalde ruimte. De roerende zaken blijven meestal gewoon in bezit van de schuldenaar, of als men bang is dat de spullen gaan verdwijnen, kan de gerechtsdeurwaarder de roerende zaken op laten slaan, of te wel inbewaring geven. Roerende zaken die in beslag zijn genomen mogen niet stiekem doorverkocht of worden verstopt, dat is strafbaar.

Beslag op onroerende zaken

Ook op onroerende zaken mag een gerechtsdeurwaarder beslag leggen, zoals een huis of een stuk grond. Dit beslag wordt ingeschreven bij het Kadaster te Groningen en daarvan moet u binnen 3 dagen op de hoogte worden gesteld. Ook degene die de hypotheek heeft verstrekt, meestal de bank, wordt op de hoogte gebracht van het beslag. Als het huis wordt verkocht, krijgt eerst de notaris zijn kosten betaald, daarna komt de hypotheek en als er dan nog iets over is, wordt het restant naar rato verdeeld over de diverse schuldeisers die beslag op de onroerende zaak hadden gelegd.

Loonbeslag

Beslag kan ook gelegd worden op inkomsten, dus op je loon of uitkering. Er mag nooit beslag gelegd worden op het totale inkomen. Wettelijk is vastgelegd dat er minstens 90% van het bijstandsniveau over moet blijven. Dit minimum bedrag heet de beslagvrije voet. Heeft u vakantiegeld, 13de maand, bonus, op al dat geld wordt beslag gelegd. Daar staat weer tegenover dat u ook recht kunt hebben op een huurtoeslag en een ziektekostentoeslag. De gerechtsdeurwaarder kan ook beslag leggen op het inkomen van uw echtgenoot/echtgenote.

Derden beslag

Een beslag op inkomsten wordt ook wel derden-beslag genoemd. Het beslag op het salaris of het banktegoed wordt bij iemand anders (een derde) gelegd. Bij de bank voor het spaartegoed, bij de werkgever voor het loon. Heeft diegene met schuld een eigen bedrijf, dan kan ook beslag gelegd worden op de betaling van de klanten. Bijvoorbeeld een slotenmaker in Leeuwarden heeft een schuld, dan kan de gerechtsdeurwaarder beslag leggen op alle betalingen die gedaan moeten worden door de klant van een bouwproject. De slotenmaker krijgt dan niet betaald alles gaat rechtstreeks naar de gerechtsdeurwaarder.

Comments are closed.