Ben je leidinggevende? Dan heb je ongetwijfeld te maken gekregen met situaties waarin je feedback moet geven. Soms kan het zijn dat de feedback niet op de juiste manier aankomt en alleen maar averechts werkt. Dit kan komen door je eigen gemoedstoestand of doordat de ander er niet voor open staat, maar het kan ook zijn dat je de feedback niet op de juiste manier geeft. Feedback geven kent namelijk veel valkuilen:
Vaag? Wees concreet
De ontvanger heeft geen flauw idee wat jij bedoelt, omdat je te vaag bent of te algemeen praat. Een voorbeeld hiervan is ‘je moet dit anders aanpakken’. Wees concreet en help je werknemer een handje door voorbeelden te noemen hoe hij of zij de dingen aan kan pakken. Het effect van vage feedback kan namelijk zijn dat de ontvanger in de tegenaanval gaat of zich juist terugtrekt en zich afsluit van verdere feedback.
Niet krachtig genoeg
Let eens op in welke termen jij je feedback geeft. Gebruik je vaak aarzelende woorden als ‘misschien’, ‘eigenlijk’ en ‘een beetje’? Dan komt je feedback niet krachtig genoeg over en stel je je onderdanig op. De ontvanger kan zich afvragen in hoeverre de feedback belangrijk is en hecht er wellicht niet veel waarde aan.
Helpen en niet afrekenen
Geef je feedback omdat je met iemand wil afrekenen? Niet verstandig, je hebt de essentie van feedback geven niet begrepen. Je wilt met je feedback iemand helpen. Wees daarom behulpzaam en open.
Ga bij jezelf eens kritisch na in hoeverre bovenstaande valkuilen voor jou van toepassing zijn. Hierdoor ben je je meer bewust van de manier waarop jij feedback geeft en kun je hieraan werken.