In je eentje kan het ook

Samen een paar uurtjes brainstormen is een leuke en efficiënte manier om tal van nieuwe ideeën te genereren. Wanneer de sfeer in de groep goed zit krijg je automatisch een positieve vibe die zorgt voor een hoge dosis energie, samenwerking, humor en creativiteit. ‘Ideation meets teambuilding’… er bestaat geen betere combinatie.

Zo’n brainstorm kan helaas niet elke dag gebeuren. Het vraagt organisatie en slorpt de tijd op van een groep mensen. En tijd is geld, zeker in de zakenwereld. Solo-ideation dan maar, of in mensentaal: ideeën genereren in je eentje. Hoe doe je dat? Hoe begin je eraan? Hierbij alvast vijf sterke methodieken die écht werken.

1. Magaboosting

C’est quoi? Gewoon een prettige en vooral zeer efficiënte manier om je te laten inspireren. Schrijf je vraag, probleem of onderwerp op een papiertje en leg het naast jou. Neem een stapel magazines en kranten en begin er gewoon door te bladeren. Kijk vooral naar de foto’s, de titels, de onderschriften, de tussentitels. Doorbladeren, niet beginnen lezen, anders loop je vast. Daarom het papiertje naast jou. Lees regelmatig opnieuw wat erop staat en navigeer door de magazines met jouw onderwerp steeds in het achterhoofd. Wat je inspireert scheur je eruit, of indien je de magazines niet wil beschadigen, schrijf je je ideeën meteen op een blad. Een kwartiertje, hooguit een half uur en je bent volledig ge-’magaboost’ om weer verder te kunnen.

2. Photolurking

Nog zo’n woord dat je best niet googelt. Deze methode is vooral geschikt voor het bedenken van concepten en wordt daarom vaak door ontwerpers en copywriters gebruikt. Ben je vertrouwd met fotostock websites? Niet alleen bevatten ze miljoenen kwaliteitsfoto’s, maar daarenboven bieden ze ook de meest accurate beeldenzoekmotor die je kan vinden. Typ een woord in dat sterk met je onderwerp gerelateerd is en laat de zoekmotor zijn werk doen. Nog een handigheidje: typ achter je zoekwoord ook het woord ‘concept’. Zo worden de resultaten nog verrassender en interessanter. Stop zeker niet bij één zoekwoord, maar laat de beelden je inspireren om nog andere gerelateerde woorden te vinden. Verslavend hoor, dus hou die klok in de gaten.

3. Fingerpicking

Het woord heb ik van een vriend gitarist gestolen en de basismethode van Meneer Eduard De Bono (hé, elegant stelen én combineren is ook een vorm van creativiteit!). Het is een handige methodiek om op een creatieve manier problemen te benaderen en op te lossen. Geef elk van je vijf vingers een kleur. Die kleur heeft ook een symboolwaarde:

  • duim = geel = positief
  • wijsvinger = wit = zakelijk
  • middelvinger = zwart = negatief
  • ringvinger = rood = emotioneel
  • pink = groen = creatief

Nu ga je je probleem, vraag of onderwerp vanuit elke ‘kleur’ benaderen, verdedigen, argumenteren. Per vinger geeft je één antwoord. Je kan gewoon ‘at random’ een vinger aanduiden, of het lot laten bepalen door een dobbelsteen. De volgorde heeft geen belang, maar zorg ervoor dat elke vinger minstens drie keer aan bod is gekomen. Hoe meer, hoe beter. Misschien in het begin een beetje raar om zo tegen jezelf te zitten argumenteren, maar het went snel. En ook al brengt de methode niet altijd een kant-en-klare oplossing, ze laat je tenminste toe je onderwerp of probleem veel duidelijker in kaart te brengen.

4. Mindmapping

Ook hier ga je je onderwerp uitsplitsen. Niet in een reeks argumenten zoals bij fingerpicking, maar naar vertakkingen die een deel van je onderwerp bevatten. Mindmappen vraagt wat oefening en discipline, maar eens je het onder de knie hebt ga je het spontaan voor zowat alles gebruiken. Tony Buzan, de vader van het mindmappen, beweert dat het de perfecte visuele reflectie is van hoe we onze hersenen gebruiken. Persoonlijk zou ik zo ver niet durven gaan, maar deze methode biedt wel het grote voordeel dat je heel diep in je onderwerp kan gaan, zonder ook maar op één moment het overzicht te verliezen. Kortom, met mindmapping breng je een heldere structuur in je denken, en dit zet je aan om verder en creatiever te denken dan je normaal zou doen.

5. Brainwriting

Ah, de angst voor het witte blad… Zie je het echt het licht niet? Begin er dan gewoon aan. Denk aan je onderwerp, neem een blad papier (of je wordprocessor) en start gewoon met schrijven. Je kan beginnen met een paar inhoudloze en wat absurde zinnen, maar langzamerhand voel je dat die zinnen meer zin krijgen. Je brengt jezelf in de flow van het denken en spontaan beginnen nieuwe gedachten op te borrelen. Je bouwt verder op je vorige zin en de snelheid waarmee je schrijft of typt laat dit ook toe. Je denkt terwijl je schrijft, je schrijft terwijl je denkt, en na een tijdje kost het geen moeite meer. Het wordt een soort trance. Hou dit tien à vijftien minuten vol. Weg is die writer’s block, en voor je het weet bruis je van de nieuwe ideeën. Zo gaat dat.

Sommige methodieken kan je best als een startpunt gebruiken. Anderen zijn meer geschikt als aanvulling of om een totaal andere piste te bewandelen. Hoe en wanneer je ze gebruikt hangt volledig af van je onderwerp, de fase waarin het zich bevindt en natuurlijk ook je eigen voorkeur. Solo ideation vraagt ongetwijfeld wat meer inspanning en discipline dan ideeën bedenken in groep. In je eentje kan het ook en bedenk daarbij dat het resultaat wel volledig jouw eigen verdienste is. Ego propertjes gestreeld zo?

 

Comments are closed.