Er zijn veel verschillende soorten printers, maar globaal gezien kunnen ze worden onderverdeeld in twee soorten, namelijk de traditionele kabel printer die gebruik maakt van de inkjet technologie en de printers die gebruik maken van de lasertechnologie. De lasertechnologie wordt vaak op industrieel niveau gebruikt en is redelijk nieuw, zeker in vergelijking met de inkjet technologie. Maar hoe werkt het precies en wat zijn de voordelen en eventuele nadelen van laserprinters?
De laserprinter werkt op een revolutionele manier. Binnenin de printer zit een drum, een rol die licht gevoelig is. Vanuit de computer wordt een pagina omgezet in een voorbeeld bestaande uit verschillende puntjes, pixels als het ware. Deze punten vormen samen afbeeldingen die je op de afbeeldingen te zien krijgt. De punten die voorzien moeten worden van inkt worden vervolgens belicht met de laser waardoor deze punten van de drum elektrisch geladen worden. De elektrisch geladen delen trekken vervolgens inkt poeder (toner) aan omdat deze delen van de drum statisch zijn. Tot slot wordt de toner permanent aangebracht als het papier verhit wordt, waardoor de toner definitief vast komt te zitten op het papier.
Deze technologie is dus heel anders dan dat van de laserprinter en dit betekent dat er verschillende voor- en nadelen aan vast zitten. Voordelen van laserprinters zijn onder meer dat toner relatief goedkoop is in vergelijking met inkt, dat het erg scherm is omdat het niet met puntjes werkt, zoals een inkjet printer. Nadelen zijn echter dat kleurenprinters met lasertechnologie vaak erg duur zijn en dat foto’s er niet heel natuurlijk en mooi uitzien. Daar tegenover staat dat inkjet relatief duur is in gebruik en wel goed in kleur print.
Naast deze printersoorten zijn er natuurlijk veel andere opties, zoals 3D printen wat helemaal uniek is, maar bijvoorbeeld ook de folie printer en thermische printers. Deze zie je echter bijna alleen in productielijnen.