Facebook groepen vervangen fora

Steeds meer fora worden overbodig. Dit heeft alles te maken met de groei in Facebook groepen. Het aanmaken van een Facebook groep en het uitnodigen van je doelgroep is vrij eenvoudig te doen, in tegenstelling tot het starten van je eigen internet forum. Bij de laatste zit je namelijk nog met de lasten als domeinnaam en webhosting. Dat niet alleen, je moet ook nog eens je hele forum installeren en gereed maken. Wanneer je dit dan eindelijk voor elkaar hebt moet je nog eens je doelgroep naar je forum zien te krijgen. Je leest het al, een forum wordt in dit geval al vrij snel van de optie-lijst geveegd.

Kleine en grote sector forum

Een tiental jaar geleden was een forum een vrij bekend internet-fenomeen. Bekende grote fora als Fok.nl en Viva bestaan nog steeds. Helaas hebben ook deze grote jongens te lijden onder Facebook en haar groepen. Steeds meer mensen willen alles bij elkaar hebben. Op Facebook betekend dit dat je je profielpagina hebt voor de alledaagse dingen, messenger voor snelle chats en groepen voor lange discussies. Waarom ook niet? Met één klik inloggen op Facebook en je hebt alles binnen bereik. Waarom zou je eerst naar een andere website gaan, daar moeten inloggen en dan pas kunnen deelnemen aan de discussie? Al met al snoept Facebook met haar groepen steeds meer bezoekersaantallen van de grote fora.

Toekomst van het forum

Of er nog een toekomst zit in een internet forum? Dat zeker weten, maar niet op de manier zoals we ze nu kennen. Het zal meer aankomen op een ietwat ander concept. Zo is er bijvoorbeeld ook Reddit. In de zin een forum, maar inmiddels uitgegroeid tot enorme community met sub-topics. Een combinatie van deze elementen zou nog wel eens een leuk concept voor de toekomst kunnen opleveren. Voor nu kunnen we alleen maar wachten naar wat ons brengen gaat.

Comments are closed.