Catharinahof ontdoet zich van haar kleed

Met het verwijderen van de steigers met de oranje windschermen onthult Catharinahof langzaam maar zeker haar imposante gedaante. Zeventig centimeter hoger dan aanvankelijk gepland zal zij daar op de rand van het Wisseveld, tegenover de jachthaven, voor eeuwig de nieuwe sky-line van Grave domineren.

Een duo van machtige bouwkranen trok in de afgelopen veertien maanden in opdracht van BrabantWonen het multifunctionele woonzorgcomplex voor de gemeente Grave als het ware uit de klei omhoog. Eén kraan resteert nu nog om de laatste dakpannen naar boven te torsen. Dagelijks staan er bij dit project tientallen personenwagens en bedrijfsbusjes geparkeerd van vaklieden en bouwvakkers om dit voor Grave bijzondere project tot in detail af te werken. De bouw begon in mei 2011 met het plaatsen van twintig blauwe bouwketen van Hendriks Bouw en Ontwikkeling uit Oss die deze opdracht uit mocht voeren. Architectenbureau De Twee Snoeken uit Den Bosch is verantwoordelijk voor het ontwerp en de daarbij behorende tot in finesses beschreven bestekken. Gezien de bijzondere bouwvorm met puntige daken en scherpe hoeken in de kozijnen is de uitvoering geen sinecure. Projectleider Ronald Westphal van Hendriks Bouw heeft de eindverantwoording van dit project, dat in hun boeken begon als Project Maaszicht. Hiermee werd aangegeven dat dit het lang verwachte nieuwe domicilie zou worden voor de bewoners van het Graafse verzorgingshuis met dezelfde naam. Ze kijken er al decennia lang naar uit. Het is echter meer dan een verzorgingshuis, daarom werd de naam Catharinahof, maar de bewoners van BrabantZorg zullen hoofdgebruiker zijn.

Complexheid

Hans van den Broek van Hendriks Bouw heeft de schone taak de theorie van ontwerptekeningen en bestekken in de praktijk te realiseren. In de bouw heet dat hoofduitvoerder. Dit betekent dat je met een team van uitvoerders -ieder met een eigen specialiteit-, werkvoorbereiders en planners de dagelijkse werkzaamheden coördineert. Dit team zorgt ervoor dat de bouwvakkers uit alle disciplines vooruit kunnen in het werk, maar vooral ook dat ze dit veilig en verantwoord kunnen doen. ‘Bij Hendriks werken we veilig’, is de slogan waar iedereen op de bouw zich aan te houden heeft.

Uitvoering geven aan een dergelijk project kun je alleen maar goed doen wanneer je er met je team bovenop zit. Hans heeft zijn kantoor op de tweede laag van de bouwketen. Schappen met uitpuilende ordners, uitgevouwen tekeningen en gekleurde planningen tegen de wanden. Een voorbeeld op zijn bureau van een pijpverbinding geeft aan hoe een klein detail tijdens uitvoering om een snelle, praktische oplossing vraagt. De complexheid van dit project vraagt om veel ervaring. Feitelijk is alles wat je in een woonwijk vindt hier samengevoegd in één gebouw. Kamers, appartementen, kantoren, restaurant, muziek- en theaterzaal, activiteiten- en vergaderruimten. De 49-jarige Hans heeft zich via een lang traject van dag- en avondopleidingen opgewerkt tot deze functie. In andere woonzorgprojecten in onder anderen Tilburg en Breda heeft hij als uitvoerder praktijkervaring opgedaan.

Profielstellers

Met bescheiden trots vertelt Van den Broek over de start van de bouw, de ondergrondse parkeergarage en de bijzondere technieken die zijn toegepast ten aanzien van veiligheid en brandpreventie van het gebouw. Het energiedak in combinatie met de warmtepompen die straks voor een aanzienlijk deel de warmwatervoorziening en verwarming van het hele complex zullen gaan verzorgen. De argeloze voorbijganger zag alleen de buitenkant groeien, twintig metselaars waren er op een bepaald moment aan het werk achter de windschermen. Maar voor deze metselaars liep een veel groter team van profielstellers vooruit. Door de vele kunststof kozijnen, die het gebouw zo aantrekkelijk maken, zijn er veel smalle stroken metselwerk. Ruim dertigduizend stenen werden daarom al vooraf op maat gezaagd aangeleverd. Hans: “We werken nu dagelijks met ruim honderd man in alle binnenruimten. Het is moeilijk te benoemen, maar in dit project zijn zeker dertig tot veertig onderaannemers betrokken. De planning is dat begin maart alle steigers afgevoerd zullen zijn. De bouwketen blijven nog tot september staan.” Uitvoerder zijn is met het team vooral vooruit blijven denken: “In mijn hoofd ben ik al bezig met de oplevering van de diverse bouwfases en de afwerking van het buitenterrein.”

Uitzicht

Het is nauwelijks voor te stellen, maar achter de steigerwand aan de noordelijke hoek is één koopappartement volledig afgewerkt én gemeubileerd. Van binnen kijk je nu nog tegen het doek van de steigers. Maar daarachter gaat het uitzicht richting de uiterwaarden van de Maas. De John S.Thompson Brug met de negen gekleurde bogen aan linkerzijde en de jachthaven met het hierachter gelegen Anton Pieckdecor van het stadje Grave aan de rechterzijde. Het laatste woord is aan Hans: “Mijn hart ligt in Oss en omgeving, maar wanneer Catharinahof straks bewoond en volop in gebruik is, zal ik er vaak met meer dan normale belangstelling en trots langs fietsen.”

Comments are closed.